Amela Terzić se nada povoljnom žrebu u Moskvi

Autor: Beta Beta
sreda 07.08.2013.
00:26
Izvor: Beta

Reprezentativka Srbije u atletici Amela Terzić izjavila je danas da će joj za plasman u polufinale trke na 1.500 metara na Svetskom prvenstvu u Moskvi biti potrebna i naklonost žreba prilikom odredjivanja kvalifikacionih grupa.

radiostoplus.com
radiostoplus.com

Povezane vesti

Terzićeva je sredinom prošlog meseca ličnim i nacionalnim rekordom na 1.500 metara od četiri minuta, pet sekundi i 69 stotinki postala prvakinja Evrope za uzrast mladjih seniora u Tampereu.

"Nadam se povoljnom žrebu, pošto su dobra forma i sreća neophodni faktori uspeha. Ne znam kako će sve izgledati, videćemo kako ću se snaći. Sigurno je da su sve učesnice na visokom nivou, pošto je kvalifikaciona norma bila svima ista", rekla je Amela Terzić radiju Sto plus.

Njeno najbolje vreme je 13. po vrednosti ove godine u Evropi i 43. na svetu.

"Nisam se nadala da ću ovako brzo ispuniti normu za Svetsko prvenstvo. Potrudiću se da se što bolje snadjem u odredjenim situacijama na stazi, da se prilikom gužve pričuvam od eventualnog pada", rekla je 20-godišnja Novopazarka.

Ona je ocenila da je Etiopljanka koja nastupa za švedsku Abeba Aregavi najveći favorit za zlatnu medalju.

Aregavi je, inače, najbolja na svetu u 2013. godini rezultatom od tri minuta, 56 sekundi i 60 stotinki i jedna je od četiri atletičarke koje su ove sezone trčale ispod četiri minuta.

"Na Aregavi treba obratiti posebnu pažnju, ali ona je za mene još prejaka i više ću se koncentrisati na ostale rivalke. Protiv dosta njih sam već trčala", rekla je reprezentativka Srbije.

Kvalifikacije na 1.500 metara biće održane 11. avgusta u 8.30 po srednjoevropskom vremenu, dva kana kasnije je polufinale, dok je finale zakazano za 15. avgust.

"Možda mogu i do novog rekorda, ali to se sigurno neće dogoditi u kvalifikacijama. Ta prva trka je u prepodnevnom terminu, koji je veoma nezgodan", rekla je Terzićeva.

Ona će sa trenerom Rifatom Zilkićem i ostalim reprezentatvcima Srbije otputovati za Moskvu u četvrtak, 8. avgusta.

"Iako nam je Tampere bio prioritet, ne bi me iznenadilo da Amela ponovo ostvari dobar rezultat. Ona je već na nivou od četiri minuta i samo je pitanje hoćemo li taj cilj ostvariti ove ili sledeće godine", rekao je trener Zilkić.

On je dodao da je najvažnije da petostruka evropka šampionka u mladjim kategorijama na svom prvom seniorskom Svetskom prvenstvu prodje kvalifikacije.

"Posle će sve biti lakše. Amela nikada na velikim takmičenjima nije ispala u prvom krugu i želimo da nastavimo tu tradiciju. Ovo je veliki izazov za nas i ambicije su nam da što duže ostanemo u ruskoj prestonici, možda i do samog finala", rekao je Zilkić.

Svetsko prvenstvo u atletici u održaće se u Moskvi od 10. do 18. avgusta.

Ne propustite