Borba za titulu - 13. u nizu ili prva posle 16 godina?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 12.06.2014.
12:41
Izvor: Sportske.net

Treću godinu za redom o tituli košarkaškog šampiona Srbije odlučivaće Partizan i Crvena zvezda. Najtrofejniji srpski klub brani 12 uzastopnih titula a Zvezda će pokušati da dođe do prvog trofeja u domaćoj ligi posle 16 godina.

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Trijumfom Crvene zvezde Telekom u revanš meču polufinala plej-ofa nad Mega Vizurom postalo je jasno da ćemo treću sezonu za redom u borbi za trofej domaćeg košarkaškog šampionata gledati "večiti derbi".

Od trenutka kada je ustanovljeno takmičenje pod nazivom Košarkaška Superliga Srbije, a to je bilo u sezoni 2006/2007, niko još nije uspeo da skine Partizan sa trona i da prekine dominaciju crno-belih koja se proteže i na period kada se domaće prvenstvo igralo pod nekim drugim nazivima.

U sezoni 2008/2009 najbilža tom ostvarenju bila je Crvena zvezda koja je u finalnoj seriji uspela da stigne do 2:2 a onda je u petom meču izgubila bitku za trofej. Nakon toga su u klubu sa Malog Kalemegdana usledile dobro poznate promene pa neki "večiti derbi" više i ne zovu tim imenom već ga nazivaju gradskim derbijem.

Bilo kako bilo, činjenica je da će se u borbi za trofej sastati dva najkvalitetnija sastava u Srbiji i klubovi koji su u sezoni na izmaku branili čast naše zemlje u Evroligi. Da je bilo sreće i da su se već sastali u finalu ABA lige borba za trofej u Superligi predstavljala bi okršaj Evroligaša ali nažalost nije tako.

U tekućoj sezoni Partizan NIS i Crvena zvezda Telekom sastajali su se četiri puta a bolji skor imaju crveno-beli koji su slavili tri pobede, dok je poslednji međusobni susret pripao klubu iz Humske.

Istorijat međusobnih duela Partizana i Crvene zvezde svedoči o tome da crno-beli imaju 128 pobeda na 225 utakmica sa Zvezdom. Veći deo tih "večitih derbija" igran je u ligaškim delovima domaćeg šampionata, čak 135, dok je u plej-of serijama viđeno 56 međusobnih okršaja "večitih".

Crvena zvezda može da se podiči uspesima iz prve polovine 20. veka kada je bila neprikosnovena u posleratnom periodu, dok u 21. veku nema titulu u domaćem šampionatu jer je poslednji trofej osvojen 1998. godine!

Sa druge strane, dominacija Partizana počinje sedamdesetih godina 20. veka, tačnije 1976. godine, kada je osvojena prva titula, a onda je usledilo još 19 trofeja u domaćem prvenstvu u periodu od 1979. do 2013. godine.

Partizan NIS ljubomorno čuva zvanje šampiona već 12 godina a Zvezda bi u tekućoj sezoni konačno mogla da prekine tu dominaciju crno-belih, ako se odnos snaga posmatra kroz uloženi novac.

Valja još istaći da trofej u domaćem šampionatu više nema istu važnost jer osim prestiža i komada metala ne donosi ništa opipljivo klubovima koji se za njega bore.

Finalna serija igra se na tri dobijene utakmice a prednost domaćeg terena ove godine imaće Partizan iako se u prošlosti pokazalo da to u susretima sa Zvezdom nije posebno bitan faktor jer su i jedni i drugi lako stizali do "brejka".

Prva utakmica finalne serije plej-ofa košarkaške Superlige Srbije zakazana je za 14. jun od 20 časova. Partizan će na toj i na utakmici koja je na programu dva dana kasnije imati prednost domaćeg terena a onda zvanje domaćina preuzima Crvena zvezda Telekom u susretu koji je zakazan za 19. jun.

Ne propustite