Čović: "Hoće da sele Zvezdu u Surčin..."

Autor: Beta Beta
subota 29.12.2012.
14:31
Izvor: Beta

Potpredsednik Fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović obelodanio je koliko je koja Uprava u prethodnom periodu zadužila klub i istakao da će primarni cilj novog rukovodstva da bude pokretanje pitanja Zvezdine imovine koja je na udaru raznih pojedinac

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Potpredsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je danas da je stavljanje Zvezdine imovine u funkciju jedini način da klub preživi.

"Jedini način da Zvezda preživi je da stavi svoju imovinu u funkciju. Lokacija je napadnuta sa više strana kako bi stadion preselili u Surčin ili ne znam gde, a da se ovde pravi nešto poput nekog Planeta, da tako kažem", rekao je Čović na konferenciji za medije na stadionu Crvene zvezde, na kojoj je predstavljena finansijska analiza rada kluba od 1996. godine.

Čović je kazao da Grad Beograd "mora da eliminiše one koji su bespravno ušli u lokacije".

"Zvezda je u problematične vode ušla 2002. godine, kada je nanišanjena kao odlična lokacija od 17 hektara. Ljudi u upravama su imali problem da se bore sa određenim autoritetima i to je malo išlo preko države", kazao je Čović.

On je naveo koji su problematični objekti koji se nalaze u krugu stadiona, a koji su trebali da pripadnu Zvezdi.

"Postoji benzinska pumpa u krugu stadiona koju preko NIS-a i Gasproma možemo da rešimo, imanje PKB-a, za koje je Zvezda tražila pravo preče kupovine, a ono je dato Delti. Tu je i parče stare biletarnice koje je prvo bilo vlasništvo Zorana Janjuševića, posle su rekli da nije on, a sve to da bi zaustavili Crvenu zvezdu u daljem razvoju. Mi sada imamo kosku u grlu, s obzirom da na zemljištu postoje suvlasnici", naveo je Čović.

Potpredsednik Zvezde je kazao da grad Beograd i država Srbije ne treba da koče ni njegov klub ni Partizan u izgradnji novih stadiona na postojećim lokacijama.

"Zvezda i Partizan pokušavaju da srede status planova vezanih za Autokomandu. Seliti ih odatle nije realno i nije dobar pristup. Ovaj stadion je izgrađen pre 50 godina i zaslužuje da bude obnovljen", kazao je on.

Zvezdin dug, koji je zatekla Radna grupa kada je došla u klub, bio je tačno 48.473.459 evra. Čović je istakao da ako neko opet krene da "trpa i ubacuje pare" u klub dug neće biti 50, nego 100 miliona evra.

Dragan Džajić kada je otišao iz kluba 2004. godine ostavio je nešto više od dva i po miliona evra duga, Dragan Stojković je zatekao 9.219.684, a kada je otišao on je bio 14.636.293 evra.

Posle sledećeg Zvezdinog predsednika dug je bio 15.354.543 evra, a nakon Dobrivoja Tanasijevića 20.619.823.

Najveći dug Zvezda je napravila dok je na čelu bio Vladan Lukić. On je zatekao dug od nešto više od 22 miliona, a u trenutku kada je napustio mesto predsednika Zvezda je dugovala 44.109.565 evra.

"Naš posao nije bio da se bavimo time da li je to lični interes, time neka se bave drugi. Namere su bile da klub bude dobar i da ima rezultat, a u takvim makazama se upadalo u greške. Od 2004. godine legalni predsednici Zvezde bili su Dragan Džajić, Dragan Stojković i Vladan Lukić koji su izabrani na ta mesta, a ostali nisu pravno zasnovani jer nisu bili prijavljeni u državi", istakao je Čović.

On je kazao da uprava Zvezde više neće da se bavi prošlošću jer nema vremena za gubljenje.

"Stanje je izuzetno teško, jedini cilj je da klub opstane. Kada smo došli kao Radna grupa zatekli smo blokadu od milijardu i 300 miliona dinara i ona je prešla 280 dana neprekidno", kazao je Čović i dodao da je Zvezdin račun trenutno blokiran 457.948.057 dinara.

On je dodao da su neka potraživanja kluba, koja su ukupno 4.363.894 evra, sporna u smislu naplativosti.

Čović je kazao da će biti dogovoreno da se dugovanja prema menadžerima povuku, a da 13 miliona i 215 hiljada dinara duga državi mora da se plati, jer je to na ime sudskih taksi i prekršajnih kazni.

"Nisam optimista, Novu godinu ćemo dočekati bez isplaćenih plata. Nažalost nema para", kazao je Čović i dodao da bi Zvezda profitirala u 2012. godini da nije imala kredite.

Čović je rekao da je dobijao pretnje zbog iznošenja detaljnog finansijskog izveštaja u javnost.

"Bilo je pretnji, a ja na to odgovaram 'prosrpski'. Ja sam pored rupe i čekam, a ko će koga gurnuti u tu rupu, to ćemo tek videti. Pretnje mogu da okače mačku o rep", rekao je Čović.

Potpredsednik Upravnog odbora Zvezde je kazao da finansijska situacija može da se reši u roku od pet godina.

Inače, finansijska analiza rada kluba u periodu od 1996. do 2012. godine podeljena je novinarima, a odštampana je na nešto više od 50 strana.

Ne propustite