Da li su svi stranci samo plaćenici?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 26.03.2012.
11:34
Izvor: Sportske.net

Srbija nije jedina zemlja u kojoj je prisutna određena doza fudbalske ksenofobije i u kojoj se inostranom igraču odmah prišije etiketa najamnika koga jedino zanima novac.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Naravno da igrače koji nisu sa ovih prostora interesuje novac, ali nije jasno šta je u tome loše. Oni odrađuju ono za šta su plaćeni i ne treba ih automatski kvalifikovati kao nezainteresovane za bilo šta osim svog interesa.

Na drugoj strani, prisutna je bolećivost prema domaćih igračima koju podgrevaju i sami fudbaleri. To da li će neko ljubiti grb ili ne sigurno ga neće učiniti boljim ili lošijim igračem.

Svedoci smo da su nekako svi igrači Zvezde i Partizana odrasli na "severu" odnosno "jugu" i da su samo čekali dan kad će sa tribine sići na teren.

Primer Ivana Ivanova, Almami Moreire, ali i Kristijana Borhe recimo pokazuje da požrtvovanje ne mora da ima veze sa pasošem.

Bugarin je igrao u Kuli i pored toga što mu je majka preminula, baš kao i "Dr Mo" pre nekoliko godina u onom revanšu protiv Apoela. Portugalac se nije baš na najbolji način rastao sa Partizanom, no pitanje je koliko je krivica do njega, a koliko je u svemu tome odgovoran klub.

Ili, recimo Borha. Nipodaštavaju ga sa tribina, a u derbiju se videlo da ima najveće srce u ekipi Zvezde. Kod njega to nema veze sa klubom, već karakterom.

I to je upravo odgovor na pogrešno pitanje da li su srpskom fudbalu potrebni stranci.

Svakom fudbalu, pa i našem su potrebni ljudi, to sa verom, bojom kože i nacijom nema nikakve veze. Kvalitetan stranac treba pre svega da bude profi, kada je tako onda se o nekom razdvajanju od domaćih igrača ne može govoriti.

Isto je i za momke koji su ponikli u klubu, bitan je karakter, a ne to gde si počeo karijeru. I niko ne bi trebalo da ima tapiju na bilo šta zbog takvih stvari, niti da zbog toga bude u hendikepu.

Biti stranac nigde nije lako pa ni u Srbiji, delom upravo zbog te ksenofobije i predrasuda...


Ne propustite