Dan kad smo Amerima delili lekcije...

Autor: Darko Mitrović
sreda 05.09.2012.
18:03
Izvor: Sportske.net, MONDO.RS

I dok nas košarkaši ovih dana prilično zabrinjavaju svojim bledim partijama i porazima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ostaje nam da se prisetimo onoga što se dešavalo na današnji dan pre tačno deset godina u Indijanapolisu.

vestionline.com
vestionline.com

Povezane vesti

Vest dana ne samo u Srbiji, već i širom sveta, tog 5. septembra 2002. godine, bio je trijumf tadašnje reprezentacije Jugoslavije nad reprezentacijom SAD-a u Indijanapolisu, u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Jugoslavija, predvođena selektorom Svetislavom Pešićem, tri dana kasnije je osvojila i titulu prvaka sveta, pobedom u finalu nad Argentinom, a Amerikanci su morali u borbu za plasman od 5. do 8. mesta, što je bila prava senzacija.

U nezaboravnoj utakmici, Jugoslavija je savladala SAD rezultatom 81:78. Briljirao je Milan Gurović, koji je u ključnim trenucima trojkama izrešetao koš Amerikanaca, predvođenih tadašnjim NBA zvezdama.

Deset godina kasnije, Gurović se, naravno, rado prisetii svega.

''Selektor mi je dao zadatak da čuvam Redžija Milera i rekao mi da ćemo ih dobiti. Ne znam da li je stvarno tako mislio, ali ja jesam. Odgovorio sam mu - da, pobeđujemo!

Redži Miler je bio igrač kojeg sam do tog dana gledao samo na televiziji. Na početku meča sam bio u neverici što igram protiv njega i trebalo mi je vremena da se opustim. Šteta, mogao sam da im ubacim 30 poena, kao mnogim drugima'',
izjavio je Gurović, a prenoci mondo.rs.

Ostaje nam da se nadamo, da će uz kadrove sa ove legendarne utakmice, i naši sadašnji reprezentativci dobiti neku dodatnu energiju da konačno izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Dvorana: Konseko Fildhaus. Gledalaca: 4.000. Sudije: Picilkas (Grčka) i Santos (Brazil).

Jugoslavija: Koturović 3, Gurović, 15, Divac 16, Stojaković 20, Vujanić 5, Jarić 7, Boditroga 9, Tomašević 6.

SAD: Pirs 19, A. Dejvis 4, A. Miler 19, R. Miler 8, Finli 12, O'Nil 8, B. Dejvis 8.

Ne propustite