Dijego Simeone - Argentinski mag!

Autor: Miloš Marković
sreda 24.12.2014.
10:24
Izvor: Bojan Jovanović Figo

Kao igrač je ostavljao srce na terenu, često je bio previše grub i nasilan poput pit bula, ali prgavi Argentinac je oduvek bio mezimac navijača "crveno-belih", a to je ostao i nakon što je počeo da peče trenerski zanat.

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Atletiko Madrid je decenijama u nazad imao vrhunske fudbalere u svojim redovima.

Međutim, čak i u periodu kada su u madridskom timu boravile zvezde poput Fernanda Toresa, Serhija Aguera, Dijega Forlana, Maksija Rodrigeza, Simaoa i mnogih drugih, "Kolćonerosi" nisu uspevali da se nose sa španskim velikanima Realom i Barselonom.

Tog hladnog 23. decembra, pre tri godine, na Kalderon se vratila legenda kluba Dijego Ćolo (ć a ne č, č u španskom jeziku ne postoji) Simeone da pokaže kako treba da se "šiju Jorgani" u glavnom gradu Španije.

Kao igrač je ostavljao srce na terenu, često je bio previše grub i nasilan poput pit bula, ali prgavi Argentinac je oduvek bio mezimac navijača "crveno-belih", a to je ostao i nakon što je počeo da peče trenerski zanat. Simeone je i dalje predan svom poslu, na nogama je tokom svih 90 minuta, a ponekad se čini da želi da utrči u teren i ukliza umesto nekog od svojih pulena. On kontroliše svaki potez svojih igrača za vreme utakmice, a itekako ima autoritet.

Verovatno ste primetili da Madriđani većinu svojih mečeva rešavaju u prvom poluvremenu, naprave dva-tri juriša i onda polako sklanjaju nogu sa papučice gasa kako bi štedeli snagu za naredne mečeve.

Dijego Simeone je od Atletika napravio jednu od najboljih ekipa u Evropi, preslišali su Čelsi u finalu Super Kupa 2012, a ove sezone su stigli do samog finala Lige šampiona gde su poraženi od gradskog rivala.

Iako mnogi smatraju da u Španiji postoje dva tima i da liga nije zanimljiva i kvalitetna jer su se samo Real Madrid i Barselona borili za titulu prethodnih godina (po toj analogiji je holandska liga veoma jaka jer se nekoliko ekipa bori za trofej svake sezone), sa jakim Atletikom stvari su se preokrenule za 180 stepeni, pa je sada Primera postala trka sa "tri konja", iako su onaj katalonski i kraljevski potkovani zlatom, za razliku od ovog Simeonovog koji je nešto skromniji.

To, ujedno, dokazuje i minula sezona u kojoj je Ćolo sa Jorgandžijama uspeo da postane prvak Španije u konkurenciji sa velikim rivalima.

Usudio bih se da kažem da je Simeone uz Jirgena Klopa ubedljivo najbolji stručnjak na planeti u ovom trenutku, jer njih dvojica prave "čudo" sa "prosečnim" timovima, bez obzira na Klopovu negativnu seriju.

U svakom slučaju stameni "Kolćonerosi" su pravo osveženje za fudbal na Pirinejima koji je iz godine u godinu sve jači, a u prilog tome ide i UEFA rang lista na kojoj su Španci ubedljivo prvi.

Ne propustite