Đukićev košmarni penal - Prošlo je tačno 20 godina...

Autor: Darko Mitrović
sreda 14.05.2014.
20:28
Izvor: Sportske.net

Ako bi neka završnica španske Primere mogla po svojoj dramatičnosti da se uporedi sa onom koja je aktuelna ovog proleća, onda je to sigurno ona iz 1994. kada je, nažalost, naš Miroslav Đukić bio u ulozi tragičara.

sport.es
sport.es

Povezane vesti

Te, 1994. godine, mrtvu trku za šampionsku titulu u Primeri vodile su ekipe Barselone i La Korunje.

U poslednje kolo La Korunja je ušla sa bodom prednosti u odnosu na Katalonce i svi su očekivali da će na ''Rijazoru'', pred svojim navijačima, tim iz Galicije ostvariti odlučujući trijumf protiv Valensije i proslaviti šampionsku titulu.

Za to vreme, Barselona je igrala protiv Sevilje na Kamp Nou i odradila ono što je bilo do nje - ostvarila ubedljivu pobedu rezultatom 5-2 i nestrpljivo čekala vesti iz La Korunje.

Ali, na ''Rijatzoru'' nije išlo onako kako su se nadali domaći. Valensija je odolevala, a vremena za pobedu La Korunje, a samim tim i za njenu toliko željenu šampionsku titulu, ostajalo je sve manje.

A onda, drama dostiže vrhunac! Ušlo se u sam finiš meča, a bukvalno u poslednjim trenucima, pri rezultatu 0:0, sudija Lopez Nijeto pokazao je na jedanaesterac u korist La Korunje, što je bila idealna prilika da domaći dođu do istorijske pobede.

Međutim, onda se postavilo pitanje ko će šutirati? Jer, Donato, koji je bio najsigurniji izvođač penala u La Korunji u tim trenucima nije bio na terenu, pa je odgovornost morao da preuzme neko drugi.

Najviše hrabrosti imao je naš Miroslav Đukić, tada sjajni štoper La Korunje i naše reprezentacije. Oči cele Španije bile su uprte u njega u tim trenucima, titula je bila u njegovim rukama! Pukovnik, ili pokojnik...?

Na žalost, pitao se nešto u celoj priči i golman Valensije, koji je zaustavio Đukićev šut sa bele tačke. ''Rijazor'' u neverici, naš fudbaler očajan na zemlji, a pehar je otišao na Kamp Nou, gde je istog trenutka počelo šampionsko slavlje.

I Barselona i La Korunja su tu sezonu završile sa po 56 osvojenih bodova, ali je Barsa imala bolju gol razliku i bolji skor u međusobnim susretima sa La Korunjom.

U prilogu pogledajte taj famozni Đukićev penal, a interesantno je da je tri godine kasnije naš fudbaler iz La Korunje prešao upravo u Valensiju, čiji je bio i trener u prvom delu ove sezone...

Ne propustite