Đurićev Partizan - Titule, krahovi, kontroverze...

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 10.02.2014.
19:26
Izvor: Sportske.net

Odlazak Dragana Đurića sa domaće fudbalske scene učinio je zadovoljnim njegove brojne kritičare među pristalicama Partizana. Sada, kad im je želja ispunjena, postavlja se pitanje kojim će putem krenuti klub iz Humske sa raskrsnice na kojoj se trenutno nal

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Došao je i taj dan, Dragan Đurić je (silom prilika) napustio Partizan...

Prvi čovek Partizana je otišao, pa sada imamo i pravu priliku da rezimiramo ono najvažnije što je u proteklom periodu ostavio iza sebe, u klubu na čijem je čelu bio od jula 2008. godine.

Njegovim dolaskom na čelo Partizana, a posle 'transfera' Tomislava Karadžića na mesto predsednika FSS, nastavljena je, slučajno ili ne, najduža šampionska serija kluba iz Humske na domaćoj sceni.

Šest uzastopnih titula (od toga pet pod vođstvom Đurića), sigurno je podatak koji će sada već bivši čelnik Partizana uvek isticati u prvi plan, kad god se pomene njegov petogodišnji boravak na čelu crno-belih.

Osim toga, imali smo u tom periodu i priliku da gledamo crno-bele u Ligi šampiona, posle čega je većina pristalica kluba iz Humske sva manje impresivna dostignuća od toga, u narednim sezonama posmatrala kao neuspeh, pa čak i plasman u Ligu Evrope u  više navrata.

Takođe, Đurić u danu kada odlazi sa dosadašnje funkcije može i da istakne činjenicu da svojim naslednicima ostavlja ekipu na liderskoj poziciji superligaške tabele, da se Partizan nalazi u ulozi jesenjeg prvaka i da ga mnogi vide kao prvog favorita za novu titulu i nastavak dominacije nad ''večitim rivalom''.

To su, u najkraćem, neke (naj)svetlije strane Đurićeve ''vladavine'' u Humskoj.

Naravno, kako to obično biva, postoji i ona manje svetla strana, da ne kažemo mračna.

Ono što su Đuriću mnogi zamerali i zbog čega je postao maltene omražen od velikog broja navijača Partizana, jesu njegovi sukobi sa nekadašnjim sportskim direktorima Ivanom Tomićem i Mladenom Krstajićem, generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, kao i trenerom Aleksandrom Stanojevićem, koji je među navijačima Partizana i dalje omiljen zahvaljujući plasmanu u Ligu šampiona.

A do sukoba je uglavnom dolazilo zbog činjenice da je uprava crno-belih, sa Đurićem na čelu, često umela da šokira sve kojima je crno-bela boja na srcu, prodajama najboljih igrača kad im vreme nije, baš u trenucima kad je među navijačima tinjala nada da će njihovi ljubimci ponovo uspeti da se domognu evropske elite.

Takav scenario se ponavljao iz sezone u sezonu, a kulminacija je usledila prošlog leta, kada su otišli Lazar Marković, Ivan Ivanov, a onda i Aleksandar Mitrović na početku sezone, pa je Partizan jesenji deo sezone okončao praktično bez pravog napadača, posle povreda Fofane i Kojića.

Takođe, šampionski tim Partizana je letos prerano završio učešće u Evropi, eliminacijom najpre iz kvalifikacija za LŠ protiv Ludogorecva, a onda se i švajcarski Tun pokazao kao preveliki zalogaj u pokušaju da se stigne bar do Lige Evrope.

Osim ovih evro-krahova, Đurića će pratiti i onaj protiv Šamroka, ekipe koja je zahvaljujući slabostima Partizana doživela svojih ''pet minuta slave'' na evropskoj sceni.

Naravno, ono što navijače sada najviše interesuje, jeste pitanje u kakvom finansijskom stanju je Đurić ostavio Partizan. Spekuliše se da ono nije onakvo kakvim se predstavlja, a naredni period bi trebalo da donese odgovor i na to pitanje.

Do kraja sezone trebalo bi da bude poznat i Đurićev naslednik, ali ako na proleće crno-beli ne osvoje titulu, ko zna, možda pristalice crno-belih uskoro počnu i nostalgično da se prisećaju vremena kad je on vukao sve konce u klubu...

Ne propustite