Dudaš: "Spreman sam za EP!"

Autor: Miloš Marković
četvrtak 28.02.2013.
11:07
Izvor: Sportske.net, SEM

Srpski atletičari uspešno su završili takmičenje na Dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu. Već sutra počinje Evropsko prvenstvo u Geteborgu gde će, između ostalih, Srbiju predstavljati i višebojac Mihail Dudaš.

daylife.com
daylife.com

Povezane vesti

Dudaš je rekao da je atmosfera u reprezentaciji dobra.

"Raspoloženje je baš takvo kakvo treba da bude. Pripreme u Istanbulu posle Balkanijade su prošle super i po mojoj slobodnoj proceni, svi smo spremni za takmičenje. Moje ambicije za Geteborg su napad na medalju.", rekao je srpski atletičar.

On je najavio da će se voditi velika borba za medalje.

"Konkurencija je, kao i uvek, jaka. Finalna prijava je izašla pre neki dan i mogu da kažem da će takmičenje biti zanimljivo.", veruje Dudaš.

23-godišnji Dudaš je objasnio šta je najprivlačnije kod višeboja.

"Nije se lako baviti višebojem, ali to ima svoje prednosti. Takmičenja su dosta retka ali baš zato je i zanimljivo. Nema puno prilika da ti se isplati sav trud i rad tokom godišnjih treninga pa je i samo takmičenje prepuno adrenalina – kao da je svaki put poslednji.", rekao je.

Mladi Novosađanin je ispričao sa kakvim problemima se susreo u Istanbulu, gde su, pored toga, uslovi bili odlični.

"Na Balkanijadi sam imao maler da su mi se obe discipline, zbog toga što je skok  motkom kasnio, preklopile. Taman kada sam počeo da radim finalno zagrevanje za skok motkom, počinjala mi je trka na 60m. Trči ‘tamo-vamo’ i obe su prošle solidno. Opet sam u skoku motkom preko 4.80m imao skokove i po 20cm više ali sam padao na letvicu zbog dubine. Jednom sam zamalo završio i u kutiji, srećom sam se nekako izvukao. I kada sam pomislio “Sve je u redu”, letvica, na koju sam potpuno zaboravio, pala mi je na glavu sa pet metara visine. Mala čvoruga, koja ranica, ali sve je to deo višeboja.", objasnio je Dudaš.

Srbija je na Balkanijadi osvojila dva zlata, uz trijumfe Ivane Španović i Asmira Kolašinca i Dudaš od njih ima najveća očekivanja na predstojećem Evropskom prvenstvu.

"Od ostalih reprezentativaca očekujem zaista mnogo. Asmir se pokazao da je spreman a moja prognoza je da može blizu 21m. Ivana je konstantna sa dalekim skokovima i za nju mislim da može preko 6.80m. Goran Nava je na Balkanijadi ispunio normu za 1500m, a on je poznat kao odličan takmičar.",  rekao je Dudaš.

Za kraj i pojašnjenje sistema bodovanja u sedmoboju. Da bi ostvario rezultat od preko 6050 bodova, Mihail Dudaš treba da ostvari sledeće rezultate: 60 metara - 6.96s, skok udalj - 7.40m, bacanje kugle - 14.20m, skok uvis - 201cm, 60m prepone - 8.15s, skok motkom - 4.90m i 1000 metara - 2.40,00 min.

Ne propustite