EK - Bizoni umoreni u "Jezeru"!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 23.10.2013.
19:41
Izvor: Sportske.net

Košarkaši Radničkog savladali su šampiona Finske u okviru drugog kola grupne faze Evrokupa a na evropskoj premijeri pred svojim navijačima u hali "Jezero".

sportske.net
sportske.net

Povezane vesti

Kragujevački Radnički savladao je šampiona Finske, ekipu Bizona, rezultatom 92:89 (27:24, 20:15, 20:29, 25:21) u okviru drugog kola grupne faze Evrokupa.

Miroslav Nikolić odlučio je da premijerni meč Radničkog u Evrokupu, pred kragujevačkom publikom, počnu sledeća petorica: Di Džej Sili, Sava Lešić, Nikola Kalinić, Mufti Jaru i Marko Marinović.

Podbacivanje na startu utakmice nije uspeo da dobije Jaru ali se Sili snašao i omogućio kragujevačkom sastavu da ima prvi napad koji je završen Lešićevim ofanzivnim skokom i prvim poenom.

Lešić je uvodnim poenima nagovestio da će biti najraspoloženiji u domaćem sastavu tokom prvih desset minuta. Sjajnom saradnjim sa Marinovićem i ofanzivnim skokom Lešić je već u prvih deset minuta sakupio osam poena.

Radnički je bolje otvorio utakmicu a pored Lešića dominirali su Sili i Marinović, koji su domaćem sastavu omogućili da na prvu pauzu ode sa minimalnom prednošću od 3 poena.

Gosti su do prvog vođstva, jedinog u prvih deset minuta stigli na 3 minuta i 56 sekundi pre kraja prve četvrtine. Odmah potom usledila je trojka Kalinića i od tog trenutka Bizoni počinju da gledaju u leđa domaćoj ekipi.

Druga deonica donela je nešto manji broj poena ali i znatno više prekršaja sa obe strane, što je uslovilo da obe ekipe uđu u bonus već sredinom druge četvrtine.

Za razliku od prve četvrtine, kada su pokretačka snaga bili Marinović i Lešić, uz pomoć Silija, ulogu najefikasnijeg u drugoj četvrtini preuzeo je Jaru sa sedam poena koje je sakupio mnogo boljom igrom pod protivničkim obručem.

Minut i po pre kraja počela je serija Radničkog. Najpre je Jaru poentirao pod faulom, a nakon sigurno izvedenog slobodnog bacanja usledila sjajna odbrana Jovića i rutinsko polaganje. U tom trenutku Radnički je stekao najveću prednost u prvom delu utakmice, bilo je 47:37.

Ipak, pogotkom Vilea Makalainena dve i po sekunde pre kraja prvog poluvremena Bizoni uspevaju da smanje na zadovoljavajućih "minus osam".

Jezero

Nakon povratka na parket gostujući sastav delovao je bolje ali se u rezultatskom smislu stvari nisu menjale sve do samog kraja treće četvrtine.

Kragujevčani su imali prednost od osam poena tri minuta pre kraja a jedn od najlepših momenata na meču viđen je 2 minuta i 46 sekundi pre kraja treće četvrtine, kada je Jevtović "zalepio" Bilija Kejsija.

Ipak, taj momenat nije obeshrabrio goste koji usled grešaka košarkaša Radničkog dolaze do "minus 2", dva minuta pre kraja, a onda zakucavanjem Franka Robinsona poravnavaju rezultat na 65:65 47 sekundi pre odlaska na poslednju pauzu između četvrtina.

Pokušao je Nikolić izmenama da trgne svoj tim ali je Anto Nekarainen na sedam sekundi pre kraja treće deonice pogodio trojku i doneo Bizonima prvo vođstvo (68:65) nakon onog koje su imali četiri minuta pre kraja prve četvrtine.

Di Džej Sili je ofanzivnim skokom i pogotkom uspeo da dovede svoju ekipu na "minus 1" pred početak poslednje četvrtine večerašnjeg susreta.

Šampion Finske nastavio je da sipa sa spoljnih pozicija i u četvrtoj deonici pa je publika u "Jezeru" bila ozbiljno zabrinuta kada su Bizoni pobegli na šest poena prednosti (73:67).

Uspeli su, međutim, Kragujevčani da se vrate na pola koša zaostatka preko Lešića i Marinovića ali je onda usledila nova serija gostiju.

Još jedan neverovatno lep potez bilo je zakucavanje Robinsona, koji je zakucao preko gorostasnog Jarua. Rasplamsala se od tog trenutka borba a Silijeva trojka nije bila dovoljna da se ostane u egalu jer su sa druge strane gosti nastavili da rešetaju mrežicu sa distance, pa je pet minuta pre kraja ostalo pet poena prednosti za Bizone (80:75).

Više od šest minuta igre u četvrtoj četvrtini bilo je potrebno Radničkom da preuzme izgubljenu prednost. Marinovič je pogodio trojku na četiri minuta i 20 sekundi pre kraja a onda je Kalinić zakucavanjem vratio domaćima prednost (82:80).


Ispostavilo se da je to bio prelomni trenutak u četvrtoj deonici jer Radnički nije dozvolio Bizonima novo vraćanje u meč, iako se mora priznati da su gosti do poslednje sekunde disali za vratom izabranicima Mute Nikolića.

Na taj način Radnički je prekinuo seriju od tri poraza u svim takmičenjima i upisao istorijsku prvu pobedu u evropskim takmičenjima.

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bio je Di Džej Sili sa 23 poena. Marinović je dodao 20, a Jaru je ponovo imao dabl-dabl učinak od 17 poena i 17 skokova.

Goste je predvodio Frank Robinson sa 24 poena a tamnoputi Amerikanac ujedno je bio najefikasniji na večerašnjem susretu.

Ne propustite