Englezi 'preskočili' Džajića

Autor: Filip Mitrović
subota 15.06.2013.
16:15
Izvor: Sportske.net

U izboru pet najboljih levih krila svih vremena engleskog sajta 'givemefootbal' nije se našao sadašnji predsednik Crvene zvezde, iako je po mnogim ocenama bez premca u istoriji fudbala.

mojacrvenazvezda.net
mojacrvenazvezda.net

Povezane vesti

'Titula' najboljeg levog krila svih vremena po oceno pomenutog sajta pripada legendi Rasing Santandera i Real Madrida Fransiku Gentu. Ovaj fudbaler bio je poznat po izuzetnoj brzini, budući da je 100 metara trčao ispod 11 sekundi. Tokom karijere osvojio je šest titula u Kupu šampiona, 12 puta okitio se titulom prvaka Španije i osvojio dva Kupa Kralja. Igrao je za Real u čuvenoj generaciji sa Puškašom i Di Stefanom i na 592 meča za 'Kraljevski klub' postigao 128 golova. Za reprezentaciju Španije zabeležio je 43 nastupa.

Druga pozicija pripala je Rajanu Gigsu. O legendi Mančester Junajteda ne treba trošiti reči. 39-godišnji Velšnanin odigrao je 23 sezone u Premijer Ligi, najviše od svih fudbalera u istoriji ovog takmičenja i osvojio 13 titula. U kolekciji trofeja ima osam 'Komjuniti Šildova', pet FA kupova, četiri Liga kupa i dve Lige šampiona. Gigs je čovek sa najviše odigranih utakmica u Premijer ligi i najbolji asisstent u njenoj istoriji.

Na trećem mestu je još jedna legenda 'Đavola' - Džordž Best. Ovaj bonvivan važio je za jednog od najtalentovanijih igrača u Velikoj Britaniji, a ostaće upamćen po lucidnim potezima kojima je izluđivao protivničke odbrane. Za Junajted je odigrao 361 ligaški meč i postigao 137 golova. Bio je reprezentativac Severne Irske.

Četvrta pozicija pripada Robertu Rivelinju, brazilskom reprezentativcu, članu čuvene generacije 'Karioka' sa Mundijala 1970. u Mesiku koju je predvodio Pele i za koju mnogi fudbalski stručnjaci smatraju da je najbolja reprezentacija u istoriji fudbala. Rivelinjo je nastupao za Korintijans, Fluminense i Al-Ilal, a ostaće upaćen kao čovek koji je 'izmislio' 'flip-flap' dribling i po fantastičnom izvođenju slobodnih udaraca. Ovaj igrač drži i rekord za najbrže postignut gol - diretno sa centra, prilikom početnog udarca.

Petoplasirani je Pavel Nedved, bivši česki reprezentativac (91 meč -18 golova), koji je najdublji tarag u karijeri ostavio igrajući za Juventus i Lacio. Ostaće upamćen po razornom šutu iz daljine. 2003. godine osvojio je 'Zlatnu Loptu'.

Englezi kao velike igrače na poziciji levog krila pominju još Džona Barnsa i Georgija Hadžija, iako njima to nisu bile primarne pozicije, a od aktivnih veličaju Gareta Bejla, Franka Riberija i Edena Azara.

O Draganu Džajiću nema ni reči. Sramota, ili nedovoljno poznavanje istorije fudbala, procenite sami.

Ne propustite