Evrokup - Može li Radnički među 16 najboljih?

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 06.01.2014.
10:46
Izvor: Sportske.net

Kragujevački Radnički je zapao u grupu N Evrokupa zajedno sa Strazburom, Albom i Himikom, da bi prošao u osminu finala potrebno je da budu barem drugoplasirani. S obzirom na okolnosti, prolazak u drugu fazu je bio veliki uspeh, dok bi prolazak među 16 naj

kkradnicki.rs
kkradnicki.rs

Povezane vesti

Ove sezone Radnički igra daleko bolje u Evropi nego u ABA ligi, bez obzira na sve okolnosti sa kojima se suočavaju od početka sezone.

Nedostatak novca, podrške države, odlazak Jarua, ništa ih od toga nije sprečilo da se nađu u drugoj fazi Evrokupa gde neće igrati podređenu ulogu.

Ako je verovati najpoznatijoj svetskoj kladionici Viljem Hil, grupa u kojoj se nalazi jedan od dva srpska učesnika je najslabiji po kvalitetu.

Naime, najmanje šanse od svih ekipa da osvoji ovo takmičenje ima ekipa Himika (150/1), dok je Radnički u grupi timova kome se daju šanse od 100/1. Ako uložite na Strazbur jedan dolar dobićete 66, dok se Albi kao favoritu iz senke daju šanse od 25/1.

Ipak, košarka se igra na terenu, Radnički igra nešto bolje u ovom trenutku nego pre mesec dana i svakako će biti težak protivnik, posebno u 'vrućem' Jezeru gde je u Evrokupu jedino slavio Bešiktaš.

Kragujevčani su do pre 5-6 dana strahovali za 'goli život' na Jadranu, ipak, dve vezane pobede protiv Cibone kod kuće i Širokog na strani su vratile samopouzdanje igračima pred nastavak sezone, tako da će Radnički u pravom raspoloženju dočekati prvu utakmicu druge faze Evrokupa.

Upravo pred utakmicu sa Cibonom u tim je stigao Radenko Pilčević, pravo osveženje za tim.

Marko Marinović
je konačno dobio zamenu na terenu i ne mora da provodi na parketu po 35 i više minuta, što znači dosta za Čačanina u dresu kragujevačkog kluba. Tačno je da je u regularnom delu Evrokupa bio najbolji asistent, ali je u isto vreme imao i najviše izgubljenih lopti, što je svakako posledica umora. Kragujevčane raduje i povratak Marka Brkića u tim, što predstavlja manje problema pod koševima za 'Đavole'.

Favorit grupe je Alba iz Berlina predvođena našim trenerom Sašom Obradovićem. Ova ekipa je dobro selektirana, nekoliko košarkaša je igralo Evroligu, a kao vođe ekipe izdvojili smo Dejvida Logana, bivšeg člana Panatinaikosa i Makabija, i Leona Radoševića, hrvatskog centra koji je dobro poznat Miroslavu Nikoliću iz perioda kad je branio boje Cibone. Od poznatih lica tu je još Uroš Slokar, slovenački centar i Klif Hemonds, prošlogodišnji član Igokee. Da ne zaboravimo i Vojdana Stojanovskog, člana makedonske reprezentacije.

Strazbur će se osloniti na spoljne pozicije, najviše na Antoana Dioa i Luisa Kembela. U ekipi je i Butsi Tornton, čovek koga su navijači Crvene Zvezde dobro zapamtili dok je igrao za Sasari.

Najbolji košarkaši u dosadašnjem delu takmičenja kada je u pitanju Himik su Pol Delajni i Met Gatens, a tu je još jedno poznato lice, Romeo Trevis, prošlogodišnji član Zadra. Kao i Radnički, kod kuće u prvom delu imaju skor 4-1.

Dan nakon pravoslavnog Božića ekipa Miroslava Nikolića će nastaviti svoj put u Evrokupu i to u Ukrajni protiv ekipe Himika, prava prilika da se napravi ozbiljan iskorak ka osmini finala.

Ne propustite