FA - Arsenal se "digao iz mrtvih" i konačno stigao do trofeja!

Autor: Boban Filipović
subota 17.05.2014.
20:35
Izvor: Sportske.net

Iako su Vengerovi puleni očajno startovali u 125. finalu FA kupa protiv Hala i bili prnuđeni da jure dva gola zaostaka od samog početka meča, uspeli su da se vrate i da posle produžetaka stignu do velike pobede i prvog klupskog trofeja od 2005 godine. Čov

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Arsenalu je ovo bilo 18. finale u FA kupu, Hal Sitiju tek prvo u klupskoj istoriji, što je očito 'Tigrovima' dalo ogroman motiv na startu meča na 'Vembliju'.

Četa Stiva Brusa fantastično je otvorila meč i nakon samo osam minuta igre imala dva gola prednosti.

Hal je u vođstvo došao u 4. minutu, bila je to uigrana akcija iz kornera, lopta je išla na volej Toma Hadlstona, on nije najsrećnije zahvatio loptu, ali je Džejms Čester njenu putanju preusmerio i sproveo u mrežu.

Samo četiri minuta kasnije prednost je duplirana. Kvin je probio po levom krilu i centrirao, Brus je glavom zahvatio loptu, Fabijanski fenomenalno intervenisao, ali Kurtis Dejvis naleće na odbitak i trese mrežu 'Tobdžija'.

Vengerovim pulenima je voda u ušima, u 13. minutu Hal je mogao i do trećeg gola, opet je Brus bio najsnalažljiviji u protivničkom šesnaestercu, ali odbrana Arsenala uspeva nekako da se odbrani i to je bio trenutak buđenja.

Arsenal kreće u napad, u 17. minutu 'dobija' slobodnjak na oko 25 metara od protivničkog gola, Santi Kasorla ga izvodi perfektno i vraća ekipu u život. Bio je to 13. uzastopni put da 'Tobdžije' postižu gol protiv Hal Sitija.

Do poluvremena nije bilo izgledniijih prilika, te se na domor odlazi s prednošću 'Tigrova' od 2:1.

Arsenal ima više od igre u nastavku, ali velikih uzbuđenja nema sve do 71. minuta meča, kada 'Tobdžije' dolaze do izjednačenja. Kasorla je izveo korner s leve strane, a najsnalažljiviji u kaznenom porstoru Hala bio je Loran Košćelni - 2:2.

Nedugo potom, Kiran Gibs je u kolosalnoj šansi da donese totalni prekoret, ali njegov šut ide preko gola.

Na tri minuta pre kraja regularnog dela Kurtis Dejvis je mogao da postane heroj, ali je njegov udarac glavom otišao preko prečke.

Drama ne prestaje u finišu, Jaja Sanogo, koji je pola sata pre kraja regularnog dela ušao u igru umesto neprimetnog Podolskog, imao je priliku da se proslavi, napravi veliki preokret i donese trofej, ali njegova izgledna prilika odlazi u nepovrat. Otišlo se u produžetke!

Arsenal kreće agresivno od početka, Žiru pogađa prečku, 'Todžije' imaju totalnu inicijativu, ali promene nema ni posle prvog produžetka.

Međutim, u 109. minutu posle divne asistencije petom Žirua, Aron Ramzi postiže gol za veliki preokret i vođstvo Vengerove čete!

Britain Soccer FA Cup Final

Nedugo potom, Jaja Sanogo je imao još jednom priliku da sve reši, ali ponovo nije bio na nivou.

Mogao je ovaj promašaj da se obije o glavu 'Tobdžijama', Mertezaker je napravio veliku grešku, rezervista Aluko je obišao istrčalog Fabijanskog, ali njegov udarac iskosa nije bio dovoljno precizan i opasnost je otklonjena. Hal kreće na sve ili ništa, beležimo još jednu priliku Aluka, ali preomene rezultata nema. Ostalo je 3:2 za 'Tobdžije', ovo je 11. put da su pobednici FA kupa u istoriji kluba čime su izjednačili rekord Mančester Junajteda.

Arsenal je prekinuo post bez trofeja koji je trajao 9 godina, a Halu ostaje za utehu da će naredne sezone igrati u Ligi Evrope.

Golove pogledajte OVDE.

Ne propustite