FSS zahteva da FIFA opozove odluku o Kosovu!

Autor: Beta Beta
četvrtak 06.03.2014.
15:59
Izvor: Beta

Fudbalski savez Srbije zatražio je danas od Svetske fudbalske federacije da opozove svoju odluku vezanu za davanje saglasnosti reprezentaciji takozvane države Kosovo da igra međunarodne utakmice.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Fudbalski savez Srbije je uputio hitno pismo predsedniku FIFA, Sepu Blateru, u kojem ukazuje na niz propusta na jučerašnjoj utakmici Kosova i Haitija u Kosovskoj Mitrovici.

"Već na prvoj utakmici po donošenju te odluke, viđen je niz propusta, grešaka i vređanja nacionalnih simbola Republike Srbije. Jasno smo došli do dokaza da su igrači domaćeg tima na dresu nosili grb takozvanog FS Kosova", piše u saopštenju FSS.

Članovi Odbora za hitna pitanja FIFA su 13. januara odlučili da dopuste prijateljske utakmice seniorske selekcije Kosova, ali pod određenim striktnim uslovima, bez bilo kakvih nacionalnih obeležja na dresu, stadionu, bez intoniranja himni i uz obavezno postavljanje zvezdice u veličini slova "O" pored imena Kosovo.

FSS ukazuje da su u sredu "zvanična lica na utakmici morala da pregledaju opremu uoči početka i u skladu sa odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA narede uklanjanje obeležja. Pored zvaničnika, utakmici je prisustvovao i specijalni posmatrač FIFA, koji takođe nije reagovao".

FS Srbije od FIFA zahteva pokretanje disciplinskog postupka protiv svih zvaničnika utakmice Kosovo - Haiti.

FSS navodi da je ispred stadiona pre utakmice zapaljena državna zastava Srbije što je "najteži mogući način vređanja", a tokom meča navijači su vređali srpski narod i državu.

FS Srbije je 18. februara, pošto je obavešten da će biti utakmice u Kosovskoj Mitrovici, zvanično upozorio FIFA na moguće negativne posledice te odluke.

Još po donošenju odluke članova Odbora za hitna pitanja FIFA, FS Srbije je upozorio da će ideja nadležnih u FIFA o "omogućavanju uslova da sva deca igraju fudbal", doživeti "fijasko na delu".

"Tada smo ukazivali čelnicima FIFA da neće videti realizaciju te parole, već pretvaranje fudbalskih utakmica u istinski paravan političkog delovanja što je po Statutu FIFA najstrože zabranjeno", piše u saopštenju FSS.

"Fudbal je juče u Kosovskoj Mitrovici bio u sasvim drugom planu, a predstava je iskorišćena kao direktan akt napada na Republiku Srbiju, naše građane, simbole i državnost", piše u saopštenju.

FSS navodi da fudbal, kao sport, ne treba da bude "paravan za političko delovanje međunarodno nepriznate takozvane države Kosovo".

O sadržini protestnog pisma upućenog predsedniku FIFA Blateru, FS Srbije će obavestiti i predsednika Evropske fudbalske unije Mišela Platinija.

Ne propustite