Inatom do uspeha?

Autor: Miloš Marković
četvrtak 13.09.2012.
08:31
Izvor: Sportske.net

Da li je pobeda protiv Izraela u odlučujućem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odgovor na kritike javnosti i medija ili proizvod ozbiljnosti i kvaliteta? Može li Srbija inatom do uspeha u Sloveniji?

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Zacrtani cilj je ostvaren. Kada se crta podvuče, košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo.

Ipak, razloga za preterano slavlje nema, put koji su naši momci prošli da bi se plasirali na EP bio je teži od očekivanog.

Nakon odlučujuće pobede nad selekcijom Izraela u prvi plan je isplivao inat koji je, kažu reprezentativci, dao motiva za pobedom.

„Protiv Izraela smo prikazali našu najbolju partiju u kvalifikacijama i svima koji su sumnjali u nas smo pokazali da smo pravi tim.“, rekao je Danilo Anđušić.

Loša atmosfera koja se stvorila tokom kvalifikacija, a za koju Duško Savanović okrivljuje i medije, kao da je dala motiv više srpskim reprezentativcima da ostvare uspeh.

„Najvažnije od svega je da smo odigrali najbolje kad je najpotrebnije. Generalno smatram da reprezentacija nije ispoštovana na pravi način, razumem da se bavimo javnim poslom, ali treba da postoji mera.“, istakao je Duško Savanović.

Ako zanemarimo analize, prebacivanje krivice i odgovornosti, činjenica ostaje da srpska reprezentativna košarka ne liči na onu na koju smo navikli toliko godina.

I sami svesni da je u kvalifikacijama viđeno daleko od prave igre, reprezentativci obećavaju da će utisak popraviti u Sloveniji, da će pravi kvalitet tima isplivati i da se neće ponoviti greške i porazi poput onog u Talinu.

„Iako smo želeli najbolje u ovim kvalifikacijama, nismo pružili takve partije. Daćemo sve od sebe da se nešto tako narednog leta ne ponovi.“, ističe Aleksandar Rašić za "Sport".

Bilo kako bilo, reprezentaciji predstoji odmor do novembra, kada će biti održan i žreb za Evropsko prvenstvo.

Srbija će svoje protivnike saznati 18. novembra, a za sada je poznao da će „Orlovi“ najverovatnije biti smešteni u poslednjem, šestom šeširu.

Prema pravilima FIBA, raspored šešira se određuje prema plasmanu na poslednjem takmičenju koje je organizovala FIBA Evropa. Ekipe koje su učestvovale na OI ili kvalifikacijama za London, to poslednje takmičenje je EP u Litvaniji.

Za ostale zemlje među kojima je i Srbija, koje su učestvovale u kvalifikacijama za odlazak u Sloveniju, gleda se procenat uspešnosti u samim kvalifikacijama.

Prema tome, najverovatniji raspored šešira bi trebalo da izgleda ovako:

Prvi šešir: Španija, Francuska, Rusija, Makedonija

Drugi šešir: Litvanija, Grčka, Velika Britanija, Slovenija

Treći šešir: Nemačka, Crna Gora, Italija, Hrvatska

Četvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Gruzija, Ukrajina, Finska

Peti šešir: Turska, Poljska, Belgija, Letonija

Šesti šešir: Izrael, Češka, Srbija, Švedska.

Ne propustite