'Istok' i 'Zapad' - Za Toleta i privatizaciju!

Autor: Darko Mitrović
sreda 23.10.2013.
17:57
Izvor: Sportske.net

Na zajedničkim sednicama Sekretarijata Fudbalskih saveza regiona Istočne i Zapadne Srbije, utvrđen je Protokol o sportskoj saradnji, ali i stavovi o aktuelnim dešavanjima u FSS.

panoramio.com
panoramio.com

Povezane vesti

U saopštenju izdatom tim povodom, FS regiona Istočne i Zapadne Srbije su se dotakli i teme moguće promene na čelu FSS.

S tim u vezi, naglašeno je da će biti podržan ostanak Tomislava Karadžića na funkciji predsednika FSS, ukoliko on odluči da ostane, a ako bude ostao pri najavljenoj odluci da napusti FSS na kraju godine, 'Istok' i 'Zapad' će izaći sa svojim kandidatom za njegovog naslednika.

Takođe, pružena je apsolutna podrška najavljenoj privatizaciji klubova.

Zaključke sa zasedanja prenosimo u celini:

1. Unaprediti sportsku saradnju dva regionalna saveza kroz zajedničke sastanke najviših organa ovih saveza, na kojima bi se zauzeli zajednički stavovi oko najvažnijih pitanja u regionalnim i nacionalnom savezu, kao i sportskim i edukativnim susretima članova sudijske i trenerske organizacije i instruktorske službe.

Stavovi i zaključci Sekretarijata ova dva regionalna saveza obavezujući su za članove ovih Saveza u organima i Komisijama FS Srbije.

 2. Uzevši u obzir broj klubova na teritoriji ova dva saveza, broj fudbalskih ekipa u Super i Prvoj ligi Srbije, značajan napredak u stvaranju infrastrukturnih uslova za takmičenje, broj fudbalskih sudija i trenera, kao i broj reprezentativnih igrača u fudbalskim selekcijama Srbije, ova dva saveza će u narednom periodu preuzeti znatno veću odgovornost u vođenju politike u Fudbalskom savezu Srbije.

U slučaju da predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić ne promeni odluku o odlasku sa te funkcije, Fudbalski savezi regiona Istočne i Zapadne Srbije imaće kandidata za predsednika FS Srbije. Ako sadašnji predsednik FS Srbije ostane na toj funkciji delegati ova dva saveza u Skupštini FS Srbije podržaće takvu odluku.

3. Insistirati na izmeni sastava Odbora za hitna pitanja FS Srbije, tako što bi u njemu obavezno bili predsednici regionalnih fudbalskih saveza.

4. Izvršiti promenu funkcionisanja nacionalnog saveza u novonastalim uslovima, a posebno izvršiti odvajanje funkcionisanja profesionalnog i amaterskog fudbala.

5. Bezrezervno podržati postupak privatizacije klubova, posebno i što pre privatizaciju profesionalnih klubova.

6. Podržava se rad rukovodstva Strukovne organizacije sudija FS Srbije i njihov uticaj na regularnost svih fudbalskih takmičenja, a naročito na brisanju razlika u kriterijumu suđenja tzv. „malim i velikim klubovima“.

7. Pokrenuti najvažnija pitanja u vezi uspešnijeg funkcionisanja trenerske organizacije, a u vezi sa tim preispitati i rad instruktorske službe i Škole za fudbalske trenere FS Srbije.

Neophodno je izvršiti analizu strukture i angažovanja instruktora sa teritorije ova dva saveza u Instruktorskoj službi FS Srbije, kao i selektora reprezentacija mlađih uzrasnih kategorija.

Bez odlaganja preispitati rad Škole za fudbalske trenere FS Srbije, posebno kada se radi o broju i sastavu komisija i predavača za sticanje zvanja trenera sa UEFA „B“ i „C“ licencom.

8. Dalju koordinaciju u vezi međusobnih sportskih aktivnosti regionalnih saveza Istočne i Zapadne Srbije vršiće Odbor koji sačinjavaju: Goran Milanović, Žarko Stevanović, Dragiša Binić, Časlav Lukić, Branko Stojaković, Blagoje Milošević i Rade Popović.

Sledećem sastanku Sekretarijata ova dva regionalna saveza predlažemo da prisustvuje predstavnik FS Srbije.

9. U svim daljim aktivnostima zalažemo se za potpunu depolitizaciju fudbalske organizacije
.

Ne propustite