Kad (J)Evropa uzme pod svoje...

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 27.07.2013.
17:21
Izvor: Sportske.net, partizan.rs

Mnogima informacije koje će ovde pročitati neće biti preterano značajne ali je uvek interesantno pogledati do koje mere UEFA vodi računa o izgledu sportske opreme koje kvalifikanti za Ligu šampiona koriste od plej-of faze pa nadalje.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana u sredu igraju prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona ali su čelnici kluba već zaokupljeni administrativnim poslovima koji se moraju obaviti za slučaj da tim obezbedi plasman u plej-of fazu kvalifikacija.

Partizan je već danas dostavio UEFA, što je bio u obavezi, tri garniture dresova koje klub ima na raspolaganju za narednu sezonu. Zanimljivo je, međutim, koja sve ograničenja Evropska kuća fudbala pravi u ovom slučaju.

Interesantno je da svaki deo opreme, što će reći, dres, šorts i štucne smeju da budu sačinjene od najviše četiri boje. Klupski grb na dresu mora se nalaziti u visini grudi, a maksimalna veličina može da bude 100cm2, dok na šortsu i štucnama grb ne sme biti veći od 50cm2.

Pored ovih ograničenja postoje i ona koja se tiču veličine brojeva i prezimena igrača. Visina broja na poleđini dresa mora da bude u rasponu od 25cm do 35cm, a debljina ispisa sme da varira od 2cm do 5cm. Počev od plej ofa, na poleđini dresova moraju biti ispisana prezimena igrača a visina ispisa prezimena igrača sme maksimalno da iznosi 7,5cm.

Uz ova ograničenja postoje i ona vezana za sponzora kluba. Partizan bi, hipotetički gledano, mogao da promeni najviše tri soponzora u toku jedne sezone u evropskim takmičenjima a ime sponzora sme da zauzme površinu od maksimalno 200cm2 na prednjoj strani dresa.


UEFA ovim pripisma dodaje i svoje ambleme koje su klubovi u obavezi da nose na dresovima od plej-of faze a radi se o "UEFA respect" amblemu ako i popularnoj "bubamari sa zvezdicama" koja je oficijelni amblem Lige šampiona.

Ekonomat će u Humskoj imati dosta posla i provera kako bi ispunio sve zahteve UEFA ali su fudbaleri ti koji će u duelima sa Ludogorecom morati da se izbore da uđu u društvo odabranih za koje važe ovi posebni propisi.

Ne propustite