Kad su Crnogorci počeli da igraju fudbal?

Autor: Beta Beta
utorak 26.03.2013.
21:52
Izvor: Beta

Večerašnja utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo izmedju Crne Gore i Engleske u Crnoj Gori se doživljava kao praznik i nesvakidašnji dogadjaj, tim pre što su Crnogorci u prilici da igraju fudbal sa reprezentacijom jedne od najboljih fudbalskih n

Savo Prelević (vijesti.me)
Savo Prelević (vijesti.me)

Povezane vesti

Utakmica je podsetila na prvu međunarodnu utakmicu u fudbalu koju su Crnogorci igrali davne 1914. godine.

Tada se prvi fudbalski tim Lovćen sastao s jednim francuskim timom. Lovćen je, inače, prvi fudbalski tim u Crnoj Gori, osnovan u junu 1913. godine.

Ipak, fudbal je u Crnoj Gori igran i pre osnivanja Lovćena. Prvu loptu u Crnu Goru doneo je, prema nekim izvorima, Mihailo Vuković, početkom 20. veka.

Tada je fudbal, medjutim, igran u Beranama, jer je Vuković bio sin crnogorskog vojvode, ministra inostranih poslova Gavra Vukovića, rodom iz Berana.

Na samom Cetinju, fudbal je, u početku, igran na livadi Pod jasikama, ispod Orlovog krša, tamo gde se danas nalazi Ljetnja pozornica.

Prva pravila fudbalske igre u Crnu Goru je doneo Jašo Radonjić. On se školovao u Češkoj i odatle je doneo pravila igranja fudbala.

Fudbalski savez Crne Gore osnovan je u martu 1931. godine. Do 1941. bilo je vise od 100 fudbalskih klubova u Crnoj Gori. Do 2006. godine je funkcionisao kao sastavni deo fudbalske organizacije raznih Jugoslavija.

Ne propustite