Kalinić za ''Sportske'' o ''Orlovima'', Radničkom - Hoće li otići u Zvezdu?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 21.07.2014.
10:14
Izvor: Sportske.net

Prošle sezone je bio najprijatnije iznenađenje među ''Orlovima'' na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, a ovog leta ponovo konkuriše za mesto među 12 najboljih u reprezentaciji Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Španiji. O svojim reprezentativnim i

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Iako je još uvek veoma mlad igrač, Nikola Kalinić može da se pohvali da je već drugu godinu jedan od članova našeg nacionalnog tima. Pre godinu dana radio je sa tadašnjim selektorom Dušanom Ivkovićem, uspeo je da mu se nametne i ostavi zapažen učinak na EP u Sloveniji.

Ovog leta ga je i Saša Đorđević pozvao u nacionalni tim, a Kalinić u izjavi za naš sajt otkriva da li ima nekih bitnijih razlika u odnosu na pripreme sa Ivkovićem.

''Nisam ja nešto mnogo iskusan sad, ali uglavnom je sve isto, rade se kondicioni teninzi u ovom periodu, i mislim da nema nekih većih razlika u odnosu na prošlu godinu. Motivacija, zalaganje i intenzitet treninga su na visokom nivou, možda se oseti neka opuštenija atmosfera jer je selektor mlađi, ali ta opuštenost se ne prenosi na rad'', ističe Kalinić.

Ali, ako već tražimo neku razliku u odnosu na prošlu godinu, jedna od njih je i činjenica da je Kalinić uoči aktuelnih priprema sada imao više vremena za odmor i da je rad sa ''Orlovima'' dočekao znatno svežiji.

''Prvi put posle par godina sam dobio nešto duži odmor, od desetak dana i to mi je mnogo značilo. Prošle godine sam, na primer, imao samo tri dana za odmor'', otkriva Kalinić.

Uskoro će i prve kontrolne utakmice, najpre 27. jula u Kragujevcu protiv ''B'' reprezentacije, pa onda i turniri u inostranstvu. Kalinić se, naravno, raduje tome, kao i ostali njegovi saigrači.

''Svi koji su prolazili kroz pripreme znaju da početak pripremnih mečeva znači i smanjivanje intenziteta rada u kondicionom delu. Naravno, svi to čekamo, to će nam biti i prilika da vidimo gde smo kad je forma u pitanju, koliko smo uradili u dosadašnjem toku priprema'', objašnjava Kalinić.

Selektor Đorđević je u nedelju na Kopaoniku najavio da će se sledeće sužavanje izbora kandidata za SP u Španiji obaviti posle turnira u Trstu početkom avgusta. Koliko taj podatak opterećuje same igrače, konkretno Kalinića?

''Ne razmišljam o tome, nema nekog pritiska. Jednostavno, treniram, trudim se maksimalno, pa ako bude neko bolji, on će putovati na Svetsko prvenstvo'', ističe košarkaš Radničkog.

''Orlovi'' će na Svetskom prvenstvu prvi meč odigrati sa Egipćanima, koji su nam prilično nepoznati. Da li su ih naši reprezentativci do sada već upoznali?

''Nisu do nas stigle informacije o njima, ali verujem da stručni štab već radi na tome. Tek pri kraju priprema ćemo da počnemo sa tim analizama i pripremama za protivnike na Svetskom prvenstvu'', kaže Kalinić.

On je svestan da našu reprezentaciju očekuje veoma težak posao u Španiji, ali uverava da će ''Orlovi'' u svaki meč ulaziti sa ciljem da pobede. Bez obzira da li je protivnik SAD, ili neko od autsajdera, poput pomenutog Egipta, ili Irana.

''To je Svetsko prvenstvo, nema tu lakih protivnika. I na prošlom prvenstvu se dokazalo da lako može na startu da se kiksne. Do juče, neke slabije ekipe danas su postale izuzetne. Naravno, ne mogu da kažem da smo sad mi autsajderi, daleko od toga, ali svaki meč ćemo ulaziti sa ciljem da pobedimo, bez obzira na ime protivnika, bilo da je to Amerika ili Iran'', jasan je Kalinić.

Kad je u pitanju Kalinićeva klupska karijera, utisak je da je ovog leta na prekretnici. Ostanak u Radničkom je gotovo ''nemoguća misija'', s obzirom na velike probleme koje ima klub iz Kragujevca, pa se postavlja pitanje gde će Kalinić igrati u narednoj sezoni.

''Prošla sezona se završila tako kako se završila, baš sa dosta problema - i finansijskih i kadrovskih, maltene sa petoricom igrača u timu. Teška je situacija, kao što svi znamo, ali za sledeću sezonu još uvek ništa ne znam. Neke ponude postoje, ali sve je za sada na menadžerima, agentima'', konstatuje Kalinić.

Još pre kraja prošle sezone najavljivao se Kalinićev prelazak u Zvezdu. Mnogi očekuju da se to ovog leta realizuje.

''To je neka priča koja traje već dugo, ali ponavljam, ja ništa konkretno još uvek ne znam po tom pitanju. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku, to je da nije 100 posto sigurno da odlazim iz Radničkog, ali jeste nekih 99 posto'', dodaje Kalinić.

U reprezentaciji na pripremama su još dvojica njegovih saigrača iz Radničkog - Birčević i Jović, kao i trener Muta Nikolić, koji je pomoćnik selektora. Tu činjenicu Kalinić ovako komentariše.

''Jeste, napravili smo ovde 'kragujevački klan'. Šalim se, naravno, ali na terenu se naporno radi, tu nema šale'', naglašava Kalinić na kraju.

Ne propustite