Ko će na krov Evrope?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 22.09.2013.
11:09
Izvor: Sportske.net

Dan pošto je reprezentacija Srbije osigurala plasman na Svetsko prvenstvo, osvajanjem sedmog mesta, možemo ''na miru'' da ispratimo samu završnicu Evrbasketa u Sloveniji, gde se u nedelju vode borbe za medalje. Za koga ćete navijati?

eurobasket2013.com
eurobasket2013.com

Povezane vesti

O tituli novog šampiona Evrope u nedelju od 21 čas odlučivaće Francuska i Litvanija u direktnom duelu, a nešto ranije, s početkom od 17:30h, Španija i Hrvatska će se sastati u borbi za bronzu.

Posle trijumfa Srbije nad Italijom u borbi za sedmo mesto, mnogi ljubitelji košarke u našoj zemlji sada žale što nam ''Azuri'' nisu bili protivnici u četvrtfinalu (a bili su na dve sekunde od toga), jer veruju da bi danas i ''Orlovi'' bili jedan od aktera same završnice takmičenja.

Bilo kako bilo, naši su ostvarili osnovni cilj, plasman na Svetsko prvenstvo, a satisfakcija im je da su tokom šampionata uspeli da savladaju i Francusku i Litvaniju koje će večeras odlučivati o peharu.

Ko je bliži tituli?

Litvanci nisu blistali tokom turnira, pogotovo u prvoj fazi, kada su bili nadomak eliminacije, da ih je BiH u poslednjem kolu ubedljivije savladala. Ipak, kako se bliži sama završnica, igrali su sve bolje, pa nije nerealno očekivati da su najbolje ostavili baš za večeras. Njihov kvalitet je nesumnjiv i nesporan, o čemu svedoče i imena Kleize, braće Lavrinovič, Valančijunasa, Macijulisa...

S druge strane, a to se pokazalo i protiv Španaca, udarna igla ''Trikolora'' je sjajni plejmejker Toni Parker, koji je pravi vođa na parketu i koji je najzaslužniji za preokret u polufinalu protiv Španije.

Ako Litvanci njega uspeju da zaustave, biće znatno bliže trofeju, mada ni ostale u ekipi Francuske ne treba potcenjivati. U Srbiji je, tačnije među onima koji navijaju za Partizan, omiljen Žofri Lovernj, pa verujemo da će i zbog njega dosta ovdašnjih ljubitelja košarke navijati za ''Trikolore''.

Što se tiče borbe za treće mesto, Španci su veliki favoriti, pogotovo što su u prvoj fazi deklasirali Hrvate sa 68-40. Ipak, sigurno je i to dodatni motiv selekciji Jasmina Repeše da se večeras predstave u najboljem izdanju, a da imaju kvalitet potvrdila je i serija pobeda, posle startnog debakla od Španaca.

Evrobasket, borba za medalje:

17.30h: borba za treće mesto: Španija - Hrvatska.

21.00: finale: Francuska - Litvanija

Ne propustite