Košarkaški rekvijem

Autor: Boris Jovanović
sreda 05.06.2013.
11:46
Izvor:

Dok kao mantru ponavljamo "Samo da se završi", Partizan i Zvezda će odigrati seriju lišenu svakog smisla. Svako slavlje u ratovima je poruga žrtvama, u ovom slučaju samom sportu...

sportske.net
sportske.net

Povezane vesti

Pre nego što saučesnici u medijima pokušaju da vam podmetnu kukavičje jaje frazirajući o prazniku košarke, setite se da u ratu nema svetkovina. Postoji samo kalkulacija žrtvi, prevedeno, to je onaj vapaj pred finale, "Samo neka se završi...".

Ovo između Partizana i Zvezde je rat, ili da parafraziram Klauzevica, nastavak sporta drugim sredstvima.

Pisao sam već o nepristojnim ljudima, o volji za moć, o igri koja je prerasla u odmeravanje toga čiji je duži, mislim dakako na fitilj, ali i štap u ruci.

Mora im se priznati jedno, žestoko su se trudili da obesmisle sport tokom čitave sezone. Saopštenje, reagovanje, replika, insinuacija, otvorena uvreda, slabo prikrivena zluradost, imaju veći repertoar udaraca nego Brus Li.

Nailaze li te poruke na odobravanje?

Ta homogenizacija gomile u onom večnom "mi protiv svih" jeste mobilisala jedan deo slabomislećeg življa, sakupila te kofe frustracije u bazen u kome mogu i samog Felpsa da ostave par zamaha.

Ipak, čini se da su se većini smučili. Košarka je namenjena radosti, umesto katarze, šarenim tribinama, suspendovanju mržnje. Ružno je pripisivati joj krivicu zbog smrti fudbala. Ona je vazda popularnijem sportu prepuštala masu besnih, verbalni seks sa rodbinom aktera, mulj nameštanja...

Ali, naružili su joj lice, obukli je u jeftine haljine, prethodno joj oduzevši nevinost. Danas je ona objekt niskih strasti, unižena i teška za gledanje.

Sećate se one igre "između dve vatre", što su nas nastavnici nervirali na fizičkom umesto da nas puste da sami odlučimo hoćemo li loptu šutirati ili je bacati u nebo.

Košarka je u sredini u tom besmislenom ciljanju, samo što umesto lopte, bacaju kamenje. Jedni na druge, dakako, samo sport završava razbijene glave.

Možete da se uključite, konkurs za ovo kamenovanje je uvek otvoren, mesta koliko hoćete.

Počnite hronologijom, ko je prvi bacio ciglu, ko je kome šta rekao, ko je samo odgovorio, ko je koga provocirao. Ko je miliji kojoj vlasti, kome će mečka plesati pred vratima, ko je čiji kum i kome će se carstvu privoleti sudije.

Čisto da ubijete vreme dok ne počne. Peting ume da bude bolji od završnog čina. Rekao sam "peting"? Mislim, naslađivanje, prikladnije je...

Za pokoj duše košarke kakvu smo nekad poznavali...

                                                               https://twitter.com/Boris_sportske

Ne propustite