Kralj Pele, Piksi među vitezovima Mondijala

Autor: Boban Filipović
četvrtak 29.05.2014.
17:27
Izvor: Sportske.net

'The Guardian' napravio listu od 100 fudbalera koji su ostavili najsnažniji pečat na Svetskim prvenstvima, njen nosilac je Edson Arantes do Nasimento, a na njoj se nalazi i Dragan Stojković.

The Guardian
The Guardian

Povezane vesti

U Top 10 zvezda sa prethodnih 19 Mondijala nalaze se Pele, Dijego Armando Maradona, Franc Bekenbauer, rekorder po ukupnom broju golova Luis Nazario da Lima Ronaldo, Zinedin Zidan, Johan Krojf, Lotas Mateus, Gerd Miler, Garinča i Mišel Platini.

Od igrača koji će nastupiti na predstojećem Mondijalu u Brazlu najbolje rangiran je Ćavi Ernandez (14), zatim sledi aktulni valsnik 'Zlatne lopte' Kristijano Ronaldo (33), te Điđi Bufon (44).

Po mnogima najbolji igrač planete, Leo Mesi nije ni u prvih 50, razlog su njegove blede partije na prethodna dva Mondijala u Nemačkoj i Južnoj Africi. Argentina je oba puta ispadala od 'Pancera' u ¼ finalu, a Mesi do sada na svom kontu ima samo jedan postignut gol – protiv Srbije i Crne Gore 2006. godine, kada su 'Gaučosi' slavili u grupi sa ubedljivih 6:1.

Čovek koji je rešio pitanje šampiona na prošlom Mondijalu golom u finalu protiv Holandije, Andres Inijesta, nalazi se na 66. poziciji.

Jedini igrač sa naših prostora čije se ime našlo na ovoj listi (92) je nekadašnji kapiten reprezentacije Dragan Stojković Piksi. Pamtino velemajstorije 'pete Zvezdine zvezde' protiv Španije u Italiji '90 u 1/8 finala, kao i gol Nemcima u Francuskoj osam godina kasnije.





U sastavjalju liste učestvovalo je 40 ljudi iz sveta fudbala, među kojima je bilo trenera, bivših igrača, kao i novinara.

Pored ove liste, izabrani su "laureati" u nekim zanimljivim kategorijama. Karlos Valderama je dobio priznanje za najbolju frizuru, Horhe Kampos za najoriginalniju odevnu kombinaciju, Bebeto za najgenijalnije proslavljen gol i Kvatemok Blanko za najbolju fintu.

Ne propustite