LE, finale - Sevilja vs Benfika penalima 4:2 (0:0, 0:0)!

Autor: Darko Mitrović
sreda 14.05.2014.
20:46
Izvor: Sportske.net

Sevilja je novio osvajač Lige Evrope! Španski predstavnik tek posle boljeg izvođenja penala savladao Benfiku sa 4-2, pošto u 120 minuta igre nije bilo golova. Benfika drugu godinu uzastopno ostaje bez ovog trofeja,,,

Beta/AP Photo/Andrew Medichini
Beta/AP Photo/Andrew Medichini

Povezane vesti

Uvodni minuti su protekli u blagoj inicijativi Benfike, koja večeras igra bez suspendovanog Lazara Markovića i povređenog Ljube Fejse. Na drugoj strani, Sevilja prvi put pripretila u šestom minutu, kada su Andalužani uspeli da iznude korner, ali ne i nešto više od toga.

Ali, tri minuta kasnije, prva velika prilika za Andalužane.

Brza kontra Sevilje, lopta na kraju dolazi do snažnog Bake, koji umesto da šutira, pokušava da iznudi penal, ali mu to nikako nije pošlo za rukom.

Ostaje 0:0...

Novi problem za Benfiku je i povreda Sulejmanija posle starta Alberta Morena, i ne može da nastavi meč.

Već u 24. minutu izašao je iz igre, a njegovo mesto na terenu zauzeo je Almeida.

sulejmani

foto: beta

Ni njegov ulazak za sada nije doneo neku bitniju promenu na terenu, nema mnogo uzbuđenja, a Sevilja i dalje deluje kao ekipa koja je za nijansu opasnija i bliža golu.

Ali, u samom finišu prvog poluvremena dve velike prilike za Benfiku. Prvu je propustio Maksi Pereira, a onda u narednom napadu i Rodrigo iskosa sa desne strane. Oba puta je golman Beto sjajno intervenisao.

Benfika je nastavila sa pritiskom i bukvalno u poslednjim sekundama prvog dela igre dogodila se i jedna sporna situacija u kaznenom prostoru Sevilje, kada kontakt Facija i Gaitana sudija nije okarakterisao kao prekršaj za jedanaesterac.

Dakle, 0-0 posle prvih 45 minuta, a najbolje prilike možete da pogledate OVDE.

Kako je završeno prvo, tako je počelo i drugo poluvreme. Silovit pritisak portugalskog kluba i prosto je neverovatno kako u 48. minutu fudbaleri Benfike, pre svih Lima, nisu uspeli da konačno zatresu mrežu rivala.

Videli smo u toj akciji nekoliko šuteva ka golu Sevilje, ali je odbrana španskog kluba uspevala da izblokira te udarce i konačno otkloni opasnost...

I umalo da ovi promašaji budu kažnjeni u 53. minutu! Rakitić je odlično proigrao Rejesa, ali je lopta posle njegovog udarca završila tik pored desne stative gola golmana Oblaka.

Italy Soccer Europa League Final

foto: beta

U 60. minutu, fudbaleri Benfike su ponovo tražili penal, jer je jednog igrača Sevilje lopta pogodila u ruku, ali se sudija Brih, kao i u finišu prvog poluvremena, nije oglasio.

Imala je Sevilja još jednu šansu, kada je Oblak dobro intervenisao, a onda u 70. minutu još jedna velika prilika na drugoj strani, ali ovog puta Rodrigo traljavo reaguje u završnici...

Deset minuta kasnije još jedna odlična akcija Benfike, ali kao po pravilu, kada treba da usledi realizacija, igrači Žorža Žesusa se spetljaju. Sada je Lima lepo ostavio loptu Rodrigu, ali je njegov šut ponovo izblokiran...

U 83. minutu nova opasnost po gol Sevilje, ovog puta smo videli projektil Lime pod prečku, ali je Beto sjajno intervenisao i izbio loptu u korner...

Sevilja se brani kako zna i ume, a nova velika opasnost pred golom Beta viđena je u 90. minutu, kada su posle kornera šutirali i Maksi Pereira i Garaj.

Ostalo je 0:0, ide se u produžetke...

Benfika i dalje ofanzivnija i opasnija, a nova pretnja golu Sevilje viđena je u 99. minutu, kada je Lima šutirao iz slobodnog udarca, ali je Beto uspeo da zaustavi tu loptu.

Samo dva minuta kasnije sjajna kontra Sevilje, Karlos Baka je probio po levoj strani, šutirao u suprotan ugao, ali je lopta prohujala pored stative Oblakovog gola. I dalje nema golova...

Ostaje još 15 minuta, hoćemo li gledati i penale?

Ipak hoćemo, pošto u drugom produžetku nije bilo novih prilika za gol.

Drama dostiže vrhunac
!

Počinje penal serija!

Lima - 1:0 za Benfiku!

Baka - 1:1!
Kardoso okleva sa zaletom, šutira i - Beto brani!
Mbia - 1:2, Sevilja ima prednost!
Rodrigo poput Kardosa - Opet brani Beto, ostaje 1:2!
Koke - 1:3!
Luizao - 2:3!
Gameiro i - sve je gotovo, 2:4!

SEVILJA JE OSVOJILA LIGU EVROPE!!!

Sevilja:
Beto, Koke, Pareha, Facio, Alberto, Kariko, Mbia, Rejes (Marin od 79, Gameiro od 104.), Rakitić, Vitolo (Figueras od 111.), Baka.

Benfika: Oblak, Maksi, Garaj, Luizao, Sikera (Kardozo od 99.), Amorim, Andre Gomeš, Gaitan (Kavaleiro od 119.), Sulejmani (Almeida od 24.), Rodrigo, Lima.

Ne propustite