Mađari se ne zanose da mogu da nam pariraju

Autor: Boban Filipović
subota 09.09.2017.
12:22
Izvor: Sportske.net, Beta

Iz tabora našeg rivala dolaze samo reči hvale pred duel u 1/8 finala Evrobasketa.

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

Samim izlaskom iz grupe i dolaskom u Istanbul, Mađarska je prijatno iznenadila.

Nagoveštaj toga bila je starnta utakmica na šampionatu protiv Hrvatske, Mađari su tada bili ravnopravan rival tri četvrtine, čak su u sa minimalnom prednošću ušli u poslednjih deset minuta.

Naši severni susedi su iskorstili to što je Češka došla u krnjem sastavu, na krilima svog najboljeg igrača Adama Hange dobili Čehe, nakon toga i domaćina Rumuniju, te dve pobede su bile dovoljne za četvrto mesto u grupi i plasman u 1/8 finala.

Išlo im je na ruku i to što su svoje utakmice igrali u Klužu, u ovom gradu i njegovoj okolini živi dosta Mađara. Kluž je se nekada zvao Koložvar, kroz istoriju je dugo bio posed ugarske krune, kao uostalom i ceo Erdelj (Transilvanija).

Iz njihovog tabora stižu poruke da su svoj cilj ispunili i dolazak u Istanbul doživljavaju kao bonus i premiju.

"Bili smo veoma srećni što učestvujemo na Evropskom prvenstvu i ostvarili smo cilj plasmanom u osminu finala. Sada je došlo vreme da uživamo. Nastavićemo da igramo kao tim. Biće teško protiv Srbije koja je težak protivnik, ali nećemo podići ruke i predati se bez borbe. Srbija je jedan od favorita na turniru. Bolji su od nas, imaju bolje igrače. Mi se držimo toga da igramo kao tim. Ne osećamo pritisak, tako nešto nije potrebno. Plasirali smo se u osminu finala, pobedili na evropskom prvenstvu posle više od 40 godina." kaže Adam Hanga, najbolji mađarski igrač.

Adam Hanga

Selektor Mađarske Stojan Ivković se ne zanosi da njegova ekipa može do 1/4 finala, ali najavljuje da će njegovi izabranici pružiti žestok otpor Srbiji.

"Ko me poznaje, zna da će borba biti žešća. Srbija će dobiti, a nadam se da ćemo ostaviti dobar utisak. Želim sve najbolje Srbiji. Treba da se radujemo i borimo kao do sad jer košarku baš i ne znamo da igramo. Nemamo visinu, ali imamo veoma dobre ljude i karakter. Igrali smo sa Hrvatima, pa sa Crnogorcima i sada ćemo sa Srbima. Ništa lepše. Mala sportska nacija kao mi, da ima takvu privilegiju. Moji igrači su molili Špance da se slikaju pred utakmicu. Ljude poput ovih iz španskog ili srpskog tima, većina njih može da gleda samo na televiziji" izjavio je Ivković.

On je dodao i da mu prijaju pohvale selektora Srbije Aleksandra Đorđevića, za koga je rekao da je "uvek bio korektan momak".

"Hvala mu. Mi smo dobra družina. Ako nemaš visoki kvalitet sa 10 igrača u rotaciji, moraš da ideš na emociju. A, ko je tu kome šef, ko je bolji, pametniji." rekao je selektor Mađarske.

Za njega je košarkaška reprezentacija Srbije institucija.

"Srbija je institucija. Ne možemo da kažemo da je prvi favorit prvenstva, ali možemo da sa izvanrednim trenerom i odnosima u ekipi. Nije mi drago što smo dobili Srbiju jer je ta reprezentacija uvek bila na visokom nivou"
, rekao je Ivković.

Stojan Ivković je rođen u Dubrovniku, odrastao u Crnoj Gori, a etinički je Srbin. Međutim, kako je sam rekao, "svojatanje je normalno".

"Mi smo deca tog nekog perioda. Ponosan sam na tatu i mamu, volim Crnu Goru, tamo sam odrastao. Sada sam postao Mađar."
rekao je on.

Ispričao je i kako ga gledaju u Mađarskoj.

"Pošto mogu da budem agresivan ako je neko bezobrazan, napravim temperamentnu reakciju, onda sam Srbin. A, ako napravim rezultat, onda sam Hrvat", slikovito je objasnio ovaj Dubrovčanin kako stoje stvari.

Ivković je rekao da mu je najlakše da gleda vaterpolo.

"Najlakše mi je u vaterpolu jer uvek otvorim šampanjac pre nekog velikog takmičenja jer znam da sam pobedio, ili Srbija ili Crna Gora ili Hrvatska ili Mađarska. To mi je najmiliji sport, bez stresa, a ovde ćemo videti"
, zaključio je Ivković.

Utakmica 1/8 finala između Srbije i Mađarske igraće se u nedelju od 14:15h.


Ne propustite