Maksimir '90 - Simbol početka raspada SFRJ

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 13.05.2013.
17:39
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan navršava se 23 godine od nemilih događaja iz Zagreba, sa utakmice Dinama i Crvene zvezde, što su kasnije mnogi smatrali jednim od ''okidača'' za početak ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

index.hr
index.hr

Povezane vesti

Da će doći do definitivnog raspada bivše Jugoslavije jedan od pokazatelja je bila i prekinuta utakmica na Maksimiru, između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde.

U jeku buđenja nacionalizma i šovinizma na prostorima bivše nam države dogodila se ova ''utakmica visokog rizika'' koja je postala svojevrsno poprište međunacionalnih sukoba u režiji ostrašćenih navijača.

Da će do sukoba doći, naslućivalo se već pre same utakmice, a pogotovo kada je na Maksimir došlo oko 2.000 Zvezdinih navijača. Već ranije probuđena međunacionalna mržnja na obe strane, došla je do punog izražaja na Maksimiru. Nije se dugo čekalo na ''stampedo'' i jednih i drugih, a policija je delovala potpuno nespremno da zaustavi sve što se dešavalo.

Na kraju, rešenje je pronađeno u vodenim šmrkovima. Dinamovi navijači su počeli da se povlače ka izlazima, a Zvezdini su ostali na stadionu pod zaštitom milicije, posle čega su ih sproveli na voz za Beograd.

Ipak, da akcenat posle svega ne bude stavljen samo na navijače, ''potrudio'' se i Zvonimir Boban, tadašnja Dinamova ''desetka'' čiji je pokušaj da domaće navijače ''odbrani'' od organa reda ostao jedan od najupečatljivijih detalja tokom ovih nemilih događaja.

Posle te utakmice postalo je jasno da se tadašnja jugoslovensta liga neće još dugo igrati, a nažalost dešavanja sa Maksimira su samo najavila stradanja i sukobe koji su se narednih godina dešavali na prostorima bivše Jugoslavije.

Ne propustite