Mi u Srbiji dobro znamo kako je danas Špancima...

Autor: Darko Mitrović
subota 14.06.2014.
17:36
Izvor: Sportske.net

Holandski golgeterski vatromet sinoć protiv Španaca mnogima je na ovim prostorima oživeo sećanja na Evropsko prvenstvo 2000. godine i četvrtfinalni duel ''Lala'' protiv tadašnje SR Jugoslavije...

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Holanđani su sinoć zadivili svet fantastičnom partijom na startu Svetskog prvenstva u Brazilu i potpuno zasluženom pobedom nad još uvek aktuelnim svetskim prvacima Špancima. Bilo je 5-1, a posle svega Španci čak mogu da budu srećni što nisu primili još koji gol.

Uz divljenje Holanđanima, ne možemo danas da se ne prisetimo i onoga što su u junu 2000. godine uradili našem nacionalnom timu, kada su u borbi za plasman u polufinale Evropskog prvenstva deklasirali selekciju Jugoslavije, i to još ubedljivije nego Špoance sinoć - bilo je tada 6-1 (2-0) za ''Lale''!

Reprezentacija SR Jugoslavije je na tom Evropskom prvenstvu nastupala pod vođstvom Vujadina Boškova i u grupnoj fazi takmičenja ostavila uglavnom dobar utisak, koji je obećavao i nešto više.

Doduše, kad su Slovenci u prvom kolu poveli sa 3-0 proitiv nas, izgledalo je da bi bolje bilo da nismo ni dolazili, ali je onda usledio veliki preokret u režiji Miloševića i Drulovića za konačnih 3-3. Usledila je pobeda protiv Holanđana od 1-0 i poraz od Španije od 4-3, koji nas nije udaljio od četvrtfinala.

A onda - duel sa domaćinom šampionata, 25. jun 2000. godine...

Verovali smo da će naš tim konačno pronaći recept za Holanđane i na najbolji način im se revanširati za onaj poraz na Mondijalu 1998. u Francuskoj (čuvena Mijatova prečka), pogotovo jer smo u svojim redovima i dalje imali takve asove poput Mijata, Piksija, Sava Miloševića, Jugovića, Mihajlovića...

Ali, umesto toga, dobili smo lekciju koju evo, i dan danas dobro pamtimo.

Selektor Boškov je tada Miroslava Đukića sa štoperske pozicije prebacio uz levu aut liniju, što se nikako nije pokazalo kao dobar potez, jer su Holanđani prolazili kroz našu odbranu kao kroz ''švajcarski sir''.

Blistao je Patrik Klajvert, koji je mrežu Ivice Kralja zatresao čak četiri puta (25, 38, 51, 59 minut), a da debakl našeg tima bude još veći, potrudio se Overmars u 78 i 89. minutu, čiji je projektil za 5-0 bio i najupečatljiviji detalj sa ove utakmice.

Tek u samom finišu, Savo Milošević je postigao počasni gol za naš tim, koji nam je ipak bio veoma slaba uteha, iako je naš napadač zahvaljujući tom golu podelio ulogu najboljeg strelca ovog šampionata...

Ipak, Holanđani kao da su tada potrošili svu ''municiju'', pa su zaustavljeni u polufinalu u duelu sa Italijom. Bilo je 0-0, a 'Azuri'' su prošli u finale boljim izvođenjem penala.

Titulu su na kraju osvojili Francuzi (2-1) u finalu protiv Italije, a u prilogu pogledajte kako su naši reprezentativci izgubili to četvrtfinale protiv ''letećih'' Holanđana...

Jugoslavija: Kralj, Komljenović, Saveljić, (J. Stanković od 55.), Govedarica, Đukić, Mihajlović, Jugović, Mijatović, Milošević, Stojković (Dejan Stanković od 51.), Drulović (Kovačević od 70.)

Holandija: Van der Sar (Vesterveld od 65.), Stam, Frank de Bur, Bosvelt, Koku, Numan, Davids, Zenden, (Ronald de Bur od 80.), Overmars, Bergkamp, Klajvert (Makaj od 60.)

Ne propustite