Miki Janković za Sportske.net: "Zahvalan sam momcima"

Autor: Đorđe Đokić
četvrtak 07.06.2012.
11:06
Izvor: Sportske.net, Dragan Zebić

Nova srpska teniska nada, Miki Janković, se ove godine potpuno posvetio profesionalnom tenisu. Sa 17 godina bio je deo ekipe koja je osvojila svetsku krunu u Dizeldorfu. Sada mu predstoji jurnjava za bodovima i napretkom na Fjučersima u regioni.

Nedeljka Zebic
Nedeljka Zebic

Povezane vesti

Miki Janković je jedan od nekolicine srpskih juniora koji bi u narednom periodu trebali da zamene Noleta, Janka, Viktora i Nenanda na ATP turnirima širom sveta. Šira javnost ga je upoznala na nedavno završenom Svetskom timskom prvenstvu u Dizeldorfu gde je pomogao Janku, Viktoru i Nenadu da se domognu još jednog trofeja za Srbiju.

Miki je trenutno 894. na svetu, u septembru tek puni 18 godina, a ove sezone je odlučio da napustio juniorske turnire i krene u seniorske vode.

U Dizeldorfu je za Sportske.net Miki objasnio koliko mu znači što je proveo nedelju dana sa Jankom, Viktorom i Nenadom.

"Veoma sam zahvalan momcima što su me pozvali da učestvujem na ovom turniru i da budem deo ekipe. To iskustvo, ti treninzi sa njima stvano mi puno znače. Mogu da učim od njih dok se pripremaju za mečeva i čitav boravak ovde mi mnogo znači."

Janković je u međuvremenu stigao u tim menadžera Dirka Hodorfa koji svakako ume da prepozna talenat.

"Menadžer mi je dirk hordorf, sa njim sam nedavno potpisao ugovor. On je i manadžer Janka Tipsarevića. od opreme koristim babolat, oni me već 6 godina podržavaju i zaista mi sve pružaju. Zadnjih godina se i savez uključio i pomaže novčano, tačnije avionskim kartama i još nekim troškovima. Sponzore u srbiji je teško naći a ja imam sreću da me TK Gemax sa gospodinom Anteljem na čelu podržava, pokriva troškove od početka karijere. Drugih sponzora nema, osim teniskog saveza srbije naravno."

Stigao je do četvrtfinala juniorskog Rolan Garosa i polufinala dubla i to iz kvalifikacija prošle godine, a zatim odlučio da krene u profesionalne vode kao 25. junior sveta. Prošle godine na 3 srpska Fjučersa je stigao do četvrtfinala.

"Radim sa Mićom Ratkovićem u Srbiji, sa njim radim od početka karijere. povremeno odem u Schüttler Waske akademiju u Nemačku, pogotovo između turnira kada imam malo više vremena. Tu uobičajeno radim sa Waskeom i Benijem, glavnim trenerima. Uslovi su odlični, treninzi su intenzivni i tamo je sve fokusirano na tenis što je svakako potrebno da bi se uspelo. Pretežno ću igrati fjučerse po BiH i Srbiji. Nadam se da ću na tim turnirima daleko stići i ostvariti uspehe."

Da li su srpski juniori u podjednako dobrim odnosima kao starije kolege?

"Peđa Krstin i ja se mnogo družimo, često smo zajedno i zaista smo dobri prijatelji. Njega bih izvojio, ali naravno da sam i sa ostalim mladim srpskim igračima u odličnim odnosima."

Janković je publiku u Dizeldorfu oduševio požrtvovanošću ibacanjima nalik nekada Bekerovim. Neuobičajeno za tenisera?

"Dosta često se bacam namečevima, to me učio otac koji je bio golman u fudbalu. Jednostavnome povuče da se bacim za nedostižnim loptama, odnosno borim se zasvaki poen."

Janković je ove nedelje u Sloveniji gde je upravo počeo meč 2. kola Fjučersa u Mariboru (10.000 dolara).

Sledeće nedelje počinje nova sezona Fjučersa u Srbiji i nova prilika da se skupe bodovi za ATP listu i igrački napreduje. Janković je uz Krstina već dobio vajld kard za prvi turnir u nizu na TK Olimp.

Ne propustite