Može li Zvezda kao 'osamdesete'?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 05.02.2014.
11:51
Izvor: Sportske.net

Fudbalere Crvene zvezde očekuje novi kontrolni meč na pripremama u Sloveniji a rival će biti nekadašnji član Prve savezne lige SFRJ, ekipa Slobode iz Tuzle.

Screenshoot: YouTube
Screenshoot: YouTube

Povezane vesti

Poslednji put crveno-beli i crveno-crni sastali su se na "Dan žena" 1992. godine, što će reći da današnji duel u SC "Bonifika" u Portorožu dolazi nakon nepune 23 godine pauze.

Iako Sloboda nikada nije bila rival kao što su Partizan, Dinamo, Željezničar ili Hajduk, mora se priznati da je bilo interesantnih utakmica između Crvene zvezde i tuzlanskog kluba.

Onim starijima u sećanju je, svakako, debakl koji je Sloboda doživela 8. oktobra 1980. godine sa 9:1! Bio je to jedan od najubedljivijih poraza koji je klub iz Tuzle doživeo u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

Zdravko Borovnica upisan je crnim slovima u istorijat Slobode, pošto je uspeo da postigne pet golova na "Marakani" u pomenutom susretu.



Prvi međusobni susret Zvezda i Sloboda odigrali su 5. decembra 1959. godine, kada je kluba sa stadiona "Tušanj" prvi put ušao u Prvu saveznu ligu. Ta utakmica odigrana je na stadionu Jugoslovenske narodne armije a Zvezda je slavila rezultatom 5:4 golovima Šekularca (2), Stipića (2) i Maravića.

Na prvom gostovanju Slobodi Zvezda je slavila ubedljivu pobedu od 5:1 a na "Tušnju" je briljirao Bora Kostić sa četiri postignuta gola.

Prvu pobedu Sloboda je nad Zvezdom slavila 1971. godine u prvom kolu tadašnjeg Kupa prvoligaša. U Tuzli je bilo 4:1 a kasije je Sloboda i osvojila pomenuto takmičenje i jedini trofej u istoriji kluba.

Najubedljiviji poraz Sloboda je nanela Zvezdi 1. decembra 1974. godine na "Tušnju", kada je bilo 4:0 za domaćina.

Generalno gledano, retko je Zvezda uspevala da dobija oba meča u šampionatu SFRJ protiv Slobode. Uglavnom su crveno-beli supevali da dođu do jednog trijumfa i remija ali se pamte sezone 89/90 i 90/91 kada je Zvezda odlazila iz Tuzle sa čitavim plenom a u Beogradu bivala ubedljiva.

Poslednji susret između Crvene zvezde i Slobode iz Tuzle bio je na "Tušnju", 8. marta 1992. godine. Zvezda je ubedljivo slavila sa 3-0, uz dva gola Pančeva i jedan Bolića.

Današnji duel dva pomenuta kluba igra se od 14 časova i neće imati takmičarski značaj ali će sigurno evocirati uspomene kod onih koji se sećaju vremena bivše SFRJ, velike zemlje, velike lige i velike Zvezde.

Ne propustite