Na vest o smrti Tijanića: ''Crno-bela porodica ostala bez jednog od svojih najbližih''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 28.10.2013.
22:03
Izvor: Sportske.net, kkpartizan.rs

Iznenadna smrt Aleksandra Tijanića, generalnog direktora RTS-a i jednog od najboljih novinara na ovim prostorima tema je dana u Srbiji i regionu. Saočešće njegovoj porodici uputio i Košarkaški klub Partizan.

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Aleksandar Tijanić je u ponedeljak u popodnevnim časovima iznenada preminuo u blizini svog stana na Novom Beogradu.

Generalni direktor RTS-a je bitku sa bolešću izgubio u 64. godini života, a tokom svoje bogate novinarske karijere, ljubitelji sporta u Srbiji pamtiće ga i kao nekadašnjeg urednika ''Sportskog žurnala'', ali i pristalicu Partizana, pa su se tokom večeri iz košarkaškog kluba crno-bele porodice oglasili telegramom saučešća Tijanićevoj porodici.

''Osvedočeni partizanovac, član uprave Košarkaškog kluba Partizan u 1996. godini, uvek je sa jasnom podrškom bio uz klub iz Humske.

Prenosi košarkaških utakmica na javnom servisu, za koje Partizan duguje veliku zahvalnost, su bili sastavni deo njegove borbe kako za srpski sport, tako i za lepšu sliku Srbije.


Košaršaki klub Partizan u ime uprave kluba, stručnog štaba i igrača izražava iskreno saučešće porodici Tijanić. Crno-bela porodica ostala je bez jednog od svojih najbližih'', objavljeno je, između ostalog, na zvaničnom sajtu KK Partizan.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je, kao najtalentovaniji student, pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Posle toga postaje glavni urednik časopisa Intervju. Prva televizija na kojoj je radio kao direktor i glavni i odgovorni urednik bila je TV Politika. Osnovao je 1994. godine BK televiziju i bio je njen prvi direktor.

Krajem osamdesetih je počeo da piše i za zagrebački Start i Danas, kao i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju gde se istakao svojom kolumnom En passant. Objavljivao je političke kolumne u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju.

Godine 1991. vratio se u Beograd gde je uređivao Sportski žurnal. Godine 1997. pokrenuo je dnevni list Građanin, koji je ubrzo prestao da izlazi. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

Tijanić je od 1994. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ali na tu funkciju podneo je ostavku. Bio je i savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine.

Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine, biran je u dva mandata. Pokrenuo je digitalni kanal kulture na RTS-u.

Napisao je nekoliko knjiga, a knjiga "Ja i niko moj", koju je nedavno završio, treba da izađe iz štampe krajem godine.

Iza sebe je ostavio suprugu, sina, ćerku i dvoje unuka.

Ne propustite