Najbolji mladi igrači sveta - Nastavak priča o mladim asovima

Autor: Darko Mitrović
sreda 09.10.2013.
22:51
Izvor: Sportske.net

LEON GORETZKA je mladi supertalentovani nemački fudbaler, igrač Salke-a i potencijalni naslednik Michael Ballack-a.

bundesliga.de
bundesliga.de

Povezane vesti

Leon Goretzka rođen 6. februara 1995 godine. Već 1999. počinje da trenira fudbal u Werner SV Bochum 06, malom klubu iz Bohuma. U tom klubu provodi svega 2 godine, a razlog je ponuda koju je dobio od najveceg kluba iz tog grada čuvenog VFL Bochum!! Ponudu je prihvatio i polako je postajao jedan od najboljih igrača mlađih kategorija ne samo Bochuma, vec i celokupne Nemačke.

Nemci ne bi bili Nemci i da dozvole da im takav talenat promakne, pa je Goretzka od 12 godine ubačen i selektiran u raznoranim regionalnim i nacionalnim selekcijama.

15. Novembra 2010. Leon Goretzka je debitovao za Nemačku nacionalnu selekciju ispod 16 godina, u meču protiv Severne Irske. Za period izmedju 2010-2011 uspeo je da sakupi 10 nastupa i postigne 2 gola.

Svojim igrama kako u reprezentaciji tako i u Bochumu je zaslužio poziv starije Nemačke selekcije ispod 17 godina, gde se zadržao u periodu 2011-2012, a imao skor 17(5).

Upravo on je i bio kapiten te selekcije na na prvenstvu Evrope 2012. 30. Jula 2012. godine Leon Goretzka je dobio nagradu FRITZ WALTER za najboljeg igrača u Nemačkoj ispod 17 godina. Tu nije kraj, vec 5 dana kasnije, 4. avgusta Goretzka debituje za Vfl Bochum u meču protiv Dresdena. Za Bochum je odigrao od tad ukupno 32 utakmice i postigao 4 gola.

Takav talenat nije mogao da promakne velikanima Nemačkog i Svetskog fudbala, pa su tako Bayern, Shalke, Barselona, Arsenal, Totenhem počeli da opipavaju puls čelnika Bochuma, u vezi madog Goretzke. Gazde Bochuma su se dugo nećkale, ali su na kraju prihvatili ponudu Shalkea, i time iznenadili mnogo veće fudbalske gigante koji su već videli mladog Nemca u svojim redovima.

Ali on je ipak rešio da ostane u Nemačkoj i dostigne maximalni potencijal upravo u Shalkeu, koji je poznat kao dobra sredina za mlade fudbalere. U Shalkeu je dobio dres sa brojem 8 i klub je javno istakao da od Goretzke očekuju da polako preuzima lidersku poziciju u ekipi.

STIL IGRE:

Leon Goretzka je igrač sredine terena, zbog svoje visine (189 cm) je dobar u vazdušnim duelima, a kontrola lopte mu je posebno kvalitetan aspekt igre, ne libi se da šutne sa distance u dosta slučajeva jako precizno. Dosta često učestvuje u odbrambenim zadacima i prekida napade protivnika. Mogli bi ga definisati kao mešavinu Patrika Vijere i Michael Ballacka.

Naravno da bi dostigao nivo dvojice navedenih, mora mnogo da radi i trenira. Shalke je za njega idealna sredina za napredak, jer sansa koju dobija u prvom timu na velikoj sceni mu je dodatni plus, dodatna injekcija iskustva.

gorecka

Od igrača iz Nemačke dosta često ga porede sa Khedirom, smatra se da je on neki role model za Goretzku, koji kao Khedira može dobro da obavlja defanzivne zadatke ali i da vrlo lako obavi transformaciju ka napadu i postigne gol ili odigra kvalitetan završni pas. Njegove liderske sposobnosti su isto tako jako cenjene pa je u svim reprezentativnim kategorijama bio kapiten i vođa ekipe.

Ovaj 18 – godišnjak danas vredi 5.000.000 Evropskih novcanica, a vrednost je u konstantnom porastu. Ako ispuni svoj potencijal za 5 godina moglo bi se očekivati da postane jedan od nosilaca igre Nemačke reprezentacije.

Ne propustite