Nikolić za 'Sportske': "Ponašam se kao da sam u najvećem klubu na svetu!"

Autor: Miloš Marković
sreda 02.01.2013.
12:13
Izvor: Sportske.net, Vladimir Mek Savić

„Ideje ne mogu opstati ako se svakodnevno ne borimo za njih“. Reči nemačkog Nobelovca, Tomasa Mana, na najbolji način prikazuju fudbalsku filozofiju šefa stručnog štaba Rada – Marka Nikolića.

fcrad.co.rs
fcrad.co.rs

Povezane vesti

Fudbalska vizija stratega „građevinara“ prenešena na tim sa Banjice, pozicionirala je superligaša iz Crnotravske ulice visoko na kraju polusezone.

Šef struke kluba sa Banjice je za Sportske.net ljubazno odgovorio na nekoliko pitanja koja nisu bila vezana isključivo za ekipu koju trenira i vodi sa klupe.

 Da li bi Rad bio bolje plasiran na tabeli da niste imali pauzu u Radu? Koliko je taj kontinuitet važan?

"Složio bih sa sa konstatacijom da je kontinuitet  bitan faktor, verovatno i presudan.  Sticaj okolnosti je doveo do privremenog prekida saradnje 2011.godine u maju kada smo izborili istorijski uspeh i plasirali se na međunarodnu scenu posle više od dve decenije. Pretpostavljam da bi rezultati bili bolji da nije bilo tog prekida, ali je nezahvalno govoriti o tome sa ove distance.", odgovorio je na uvodno pitanje, šef stručnog štaba Rada, Marko Nikolić.

Kako biste ocenili jesen, šta je uopšte bio cilj, rezultat ili afirmacija mladih igrača?

"Veoma uspešna polusezona, jedna od najboljih u klupskoj istoriji!"

"Da smo uspeli da se plasiramo u polufinale Kupa, zasigurno bi bila najuspešnija fudbalska jesen za Rad. Sva tri cilja koja su figurisala kao nešto čemu smo težili su ostvareni. Zabeležili smo dobar rezultat, demonstrirali kvalitetnu igru, a istovremeno afirmisali grupu mladih i talentovanih igrača. U prilog ovoj činjenici su i aktuelni transferi koji su ili će biti realizovani.  Moram da istaknem da niko ispred nas nije postavljao neke velike rezultatske imperative, ali ambicija nam nikada nije nedostajala. Ovo je zasigurno najtalentovanija grupa igrača koju sam do sada trenirao i taj talenat izuzetno poštujem , kao i njihov odnos prema klubu.  Dokle god igrači budu imali takav profesionalan pristup, obećavam da će od mene dobiti šansu."

Zbog čega naši treneri nisu cenjeni u inostranstvu, da li je zbog toga što smo mi zatvoreno društvo, ne prihvatamo razmenu iskustava?

"Ne bih se mogao složiti sa vašim mišljenjem... Naši treneri koji su angažovani i rade, imaju odlične rezultate."

"Činjenica je da nas, izuzev Miroslava Đukića nema na zapadu evropskog kontinenta, ali se iskreno nadam da će se i tu situacija promeniti i da će se vrata i tog tržišta otvoriti, a da će moja generacija umnogome doprineti da se slika u nastupajućem periodu promeni na bolje. Imao sam priliku za ovih nekoliko godina koliko vodim Rad da odigram blizu 60 utakmica sa stranim ekipa i odgovorno tvrdim da strani treneri nisu ni u jednom segmentu bolji od naše struke. Teško je dobiti šansu, ali onda kada se dobije naši treneri potvrđuju svoj kvalitet i verujem da će grupa mladih trenera  zavredeti da radi na najkvalitetnijim fudbalskim podnebljima."

Kakve su vaše lične ambicije? Gde nalazite motiv, Rad i kad ima najbolju sezonu ne može više od onoga što je već napravio? Šta vas ispunjava, vidite li sebe u nekoj drugoj zemlji?

"Moj motiv je definisan kroz davanje svog  maksimuma kroz rad sa ekipom. Ponašam se kao da sam u najvećem klubu na svetu i od tog pristupa neću odustajati u kojoj god sredini radio. Činjenica je da sam sa Radom napravio rezultat koji je teško ponoviti, ali želim da nadvisim taj učinak možda već ove sezone. Moram da istaknem  da je veoma važna podrška svih struktura kluba. Neću žuriti sa odlaskom u inostranstvo. Naravno, jednog dana kada stigne prava ino-ponuda sa adekvatnim uslovima da ću prihvatiti tu vrstu izazova i pokušati da napravim iskorak u svojoj trenerskoj karijeri."

Kako biste ocenili fudbal u domaćoj ligi? Šta odvraća publiku? Da li su samo uslovi?

"Super ligu vidim kao zanimljivu i interesantnu. Ove godine jedna velika grupa timova se bori za izlazak na evropsku scenu, a takođe je neizvesno u borbi za opstanak. Sigurno da neki prateći subjekti utiču na sveukupnu sliku o domaćem fudbalu. Pre svega mislim na infrastrukturu iako ima vidljivih pomaka na tom polju, ali to mora biti na mnogo višem nivou. Sponzori bi onda imali svoj interes za ulaganja, a to bi definitivno  podiglo nivo same lige, mediji bi se još više angažovali na praćenju i izveštavanju, a publike bi svakako bilo više. Iskreno, priželjkujem vremena kada će zvezde ponovo biti fudbaleri i treneri, a manje funkcioneri klubova. Treba iskoreniti negativan imidž.  Smatram da će liga imati svoj pun sjaj kada dođemo do proseka od pet do deset hiljada gledalaca, ne računajući  dva najveća kluba. Možda iz ove perspektve deluje teško i nerealno, ali je to cilj kome treba težiti."

Da li je teško graditi tim iznova, ili je bitan sistem?

"Nije mi prvi put da se susrećem sa ovakvom situacijom. Sistem rada je jasno definisan na nivou kluba i ove godine se držimo te trijade, a to je promovisanje novih prvotimaca iz mladog tima, omladinske škole i pridošlih talentovanih igrača. I ovih dana smo svedoci odlazaka naših igrača u inostranstvo što je sa jedne strane izvor prihoda, a sa druge je priznanje  i potvrda da se u klubu dobro radi čim postoji veliko interesovanje za naše igrače. Mladi igrači stasavaju uz starije i spremni su da ih zamene na adekvatan način. Kroz višegodišnju praksu smo potvrdili da smo pronašli sistem  i način da neminovnu fluktuaciju iznivelišemo."

 Postoji li neki trener koji vas inspiriše?

"Veliki sam poštovalac i poklonik italijanske trenerske škole. Veliki su inovatori i zaista pružaju najviše na svim poljima trenerskog  rada. Nezaobilazan je i Murinjo. Trener  Borusije, Jirgen Klop je uveo revoluciju u svoj klub vrativši  ekipu  iz Dortmunda u sam vrh nemačkog i evropskog klupskog fudbala. Moram da spomenem i stratega Evortona, Davida Mojesa, koji je kontinuiranim radom tim iz Liverpula, od ekipe koja se borila za opstanak stvorio respektabilan sastav koji stremi plasmanu na međunarodnu scenu."

 Šta se dešava sa srpskim igračima, zbog čega se većina gubi na tom prelazu iz mlađih kategorija?

"Figuriše više odgovora na ovo pitanje... Neosporno je da imamo talentovane mlade igrače, ali je takođe činjenica da veoma teško dobijaju pravu priliku u seniorskoj konkurenciji. Svedoci smo da neko odigra nepunih 10 minuta, pa čak ni minut u seniorskoj konkurenciji, a već je prešao u neki inostrani klub. Sigurno da je kvalitet takmičenja uzrok takvim odlukama, ali ima pozitivnih pomaka."

Šta očekivati od Rada na proleće?

"Rad će na proleće biti još mlađi, ali to ne znači da odstupamo od naših principa. Cilj je da opet reprezentujemo kvalitetnu igru, a u prilog tome je i dobro osmišljen plan priprema, koji će   verovatno po prvi put u klupskoj istoriji biti realizovan kroz dve faze u inostranstvu. Do sada je to bila samo praksa dva najveća kluba, a ove godine i Rad će biti u Antaliji od 18. do 28. janura, kao i od 03. do 17. februara. Imaćemo osam odličnih provera i duel sa Bežanijom u Beogradu što će nam biti dovoljno da izfinalizujemo formu pred prolećne prvenstvene izazove. Predefinisaću navijačko geslo sa  tribina, „naša mladost – naša snaga“, a to znači ulazak u svaki meč sa željom  da se zabeleži pobeda uz fanatički pristup i maksimum angažovanja. Niko iz kluba nije postavljao velike imperative pred nas, ali ovo su ultimativni zahtevi od kojih se neće odstupiti.  Samo  se na ovaj način može stići do željenog rezultata i opravdanosti nošenja dresa Rada."

Regionalna liga, da ili ne? Razlozi?

"Apsolutno NE! Postoji više razloga kao prilog toj argumentaciji. Ja sam za jačanje srpske domaće lige i domaćih klubova. Svakodnevno smo svedoci da su hale u ABA košarkaškoj ligi poluprazne i da samo neki klubovi imaju pozitivne obrise tog takmičenja. Treba povećati ulaganje u omladinski srpski fudbal i podići sveukupni nivo srpskog fudbala kroz veću pažnju medija, a sponzori bi imali veći motiv za ulaganja, a klubovi bi imali i veće prihode od tv prava i pratećih sadržaja.", rekao je strateg fudbalskog kluba Rad uz čestitku novogodišnjih praznika.

"Iskoristio bih priliku da svim zaposlenima i onima koji redovno posećuju internet stranicu „Sportskih“ čestitam  novogodišnje i božićne praznike, a ja ću i u nastupajućoj godini započinjati dan „vizitiranjem“ jedog od mojih najomiljenijih sportskih portala Sportske.net.", poručio je Marko Nikolić.

Ne propustite