OFK-ova zlatna istorija - Dan kad su ''Romantičari'' eliminisali Napoli!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 03.04.2014.
18:29
Izvor: Sportske.net

Stariji ljubitelji fudbala u našoj zemlji sećaju se vremena kad je OFK Beograd imao sjajnu ekipu, koja je osvajala trofeje u nekadašnjoj Jugoslaviji i koja je ostavljala zapažen trag i na evropskoj sceni. Danas je godišnjica jednog od najvećih evropskih u

ofkbeograd.co.rs
ofkbeograd.co.rs

Povezane vesti

Naime, pre tačno 51 godinu, 3. aprila 1963. godine, OFK Beograd je eliminisao italijanski Napoli u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih kupova i plasirao se u polufinale gde ga je čekao Totenhem.

Iz današnje perspektive, teško je zamisliti da se ijedan naš klub domogne završnice evropskih takmičenja u fudbalu, ali nekad su naši predstavnici bili za respekt u evropskim okvirima i te uspehe treba pamtiti i težiti da se u budućnosti nadmaše, bez obzira na sve.

Dakle, te 1963. godine, OFK Beograd je izborio učešće u Kupu pobednika kupova, pošto je prethodno osvojio trofej Kupa Jugoslavije.

Na startu ovog evropskog takmičenja, ''Romantičari'' su eliminisali Šimi iz nemačkog Halea (2:0 i 3:3), zatim irski Portdaun (5:1 i 2:3), a onda je usledila prava poslastica - mečevi protiv italijanskog Napolija u četvrtfinalu!

Prvi meč odigran je na Karaburmi, pred oko 10.000 gledalaca, ali u pravim polarnim uslovima, na deset stepeni ispod nule. Ipak, ''Romantičari'' su se bolje snašli i na kraju zasluženo slavili sa 2:0 golovima Samardžića i Popova.

romanticari

Usledio je revanš u Napulju, pred dvostruko više navijača italijanskog kluba. Napoli je uspeo da se revanšira Beograđanima, slavi sa 3:1, ali OFK-u nije išla u prilog činjenica da se tada nije posebno vrednovao postignut gol u gostima, pa je morala da se igra majstorica. Inače, OFK je posle prvog poluvremena imao odličan rezultat (1:1), ponovo je mrežu Napolija zatresao Samardžić, ali je u nastavku domaći tim uspeo da izbori majstoricu.

Ona je igrana na ''Velodromu'', u Marseju, na današnji dan pred oko 9.000 gledalaca, a OFK je slavio sa 3:1 i izborio plasman u polufinale.

Ponovo je Spasoje Samardžić bio u glavnoj ulozi, ovog puta je postigao dva gola, prvi i treći, a drugi je bio delo Popova. Jedini gol za napoli postigao je Kane, ali to je Napolitancima bila slaba uteha...

Usledio je dvomeč sa slavnim Totenhemom, ali ''Romantičari'' nisu uspeli da stignu do finala, pošto ih je engleski predstavnik oba puta savladao - bilo je 2:1 i 3:1 za klub iz Londona.

Dodajmo još i da je Totenhem na kraju osvojio pobednički pehar, pošto je u finalu deklasirao Atletiko iz Madrida sa 5:1.

Ne propustite