''Ovde su najbolji padali, ovde su najbolji stvarani...''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 10.12.2012.
17:37
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Na Marakani, na prigodnom koktelu, promovisan kalendar za 2013. godinu, posvećen vrednom jubileju - 50-godišnjici Zvezdinog stadiona.

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Naš najveći stadion naredne godine slavi pola veka postojanja. Tim povodom, a ujedno i zbog promocije kalendara za 2013. godinu, organizovan je koktel, koji je počeo rečima:

''Ovde su najbolji padali, ovde su najbolji stvarani. Priđi, čućeš bubnjeva zvuk, ovde zidovi još pričaju o huku severa koji ne prestaje, armije koja složno grmi, ovde zidovi večno će pričati o ljubavi između nje i nas'', reči su kojima se možda i najlepše opisuje Marakana.

O istorijatu Zvezdinog stadiona, govorio je aktuelni direktor Marakane Miki Ćorović.

''Stadion na kome je Crvena zvezda najpre igrala, a na kojem je pre toga igrao sportski klub Jugoslavija, zvao se 'Velika Srbija'. Ovo ime nosio je od 1927. godine pa sve do drugog svetskog rata, a odmah potom, jedan kratak period dok nije osnovano sportsko društvo, ime stadiona bilo je 'Avala', da bi se nakon osnivanja pa do današnjih dana, zvao 'Stadion Crvene zvezde'.

Već tada je postao suviše tesan za naše navijače, jer je naš klub svakog dana sticao sve više pristalica. Danas tog stadiona nema, a na njegovom mestu počeo je da se gradi novi stadion, na kome će se kasnije kaliti nove generacije. Novi stadion FK Crvena zvezda predstavlja jedan od najvećih i najlepših sportskih objekata u zemlji, i ovom delu Evrope''
, rekao je, između ostalog, Ćorović.

Crvena zvezda je na današnjoj Marakani prvi meč odigrala 1. septembra 1963. godine protiv Rijeke, a crveno-beli su taj meč dobili rezultatom 2:1.

Jedan od aktera tog meča Dušan Maravić evocirao je uspomene na to vreme.

''Bili smo oduševljeni novim stadionom, kao i brojem gledalaca. To je bila generacija koju je posle podizao Miljan Miljanić, a prvi gol u toj utakmici postigao je Trifun Mihajlović.

Pre utakmice, spiker je objavio telegram Dragoslava Šekularca, koji je kao i Vladimir Durković u to vreme služio vojni rok, i publika i svi na stadionu su gromoglasno pozdravili taj gest.

Hvala svakome ko je tada došao na stadion, a i ko je tokom kasnijih godina dolazio i navijao za ovaj klub'',
zaključio je Maravić.

Ne propustite