Peđa Stojaković - Karijera iz snova!

Autor: Darko Mitrović
utorak 09.06.2015.
17:12
Izvor: Sportske.net

Legendarni srpski košarkaš danas slavi 38. rođendan, pa je prilika da se još jednom osvrnemo na ono što je Peđa u svojoj bogatoj karijeri uspeo da postigne.

vestionline.com
vestionline.com

Povezane vesti

Dok ovog proleća Golden Stejt i Klivlend vode borbu za šampionski prsten NBA lige, nešto starijim ljubiteljima košarke sa ovih prostora sigurno naviru sećanja na vreme kad smo željno iščekivali nezaboravne duele Lejkersa i Sakramento Kingsa, ili Dalasa i Kingsa, kad su ''kraljeve'' predvodili naši Vlade Divac i Peđa Stojaković.

Peđa je danas napunio 38 godina, a kada pogleda iza sebe, može samo da bude ponosan na svoju košarkašku karijeru.

Na samim košarkaškim počecima, bio je velika nada Crvene zvezde, naravno i jugoslovenske košarke generalno, ali je odlučio da afirmaciju stiče u Grčkoj i - napravio pravi potez.

Kao sedamnaestogodišnjak, u vreme najveće krize na ovim prostorima, prelazi u redove solunskog PAOK-a, odakle počinje njegov veliki napredak iz godine u godinu.

Četiri godine je proveo u Grčkoj, ali je tek onda napravio ključni korak u karijeri, odlaskom u NBA ligu, u ekipu Sakramento Kingsa.

Bio je i dalje veoma mlad, ali je imao veliku sreću da u najjačoj ligi sveta stasava uz podršku legendarnog Vladu Divca, koji odlično zna kako je kad se sa 21 godinom otisneš ''preko bare''.

Peđa je vredno radio, koristio svaku ukazanu priliku i iz godine u godinu postajao sve važnija karika ekipe Rika Adelmana.

Ostao je prepoznatljiv po sjajnom šutu za tri poena, a učestvovao je i na Ol star takmičenjima najboljih trojkaša.

U Sakramentu se zadržao do 2006, a onda nakratko odlazi u Indijanu, posle čega slede četiri sezone u Nju Orleansu.

Na zalasku karijere otišao je u Toronto, a onda i u Dalas Maverikse, gde je stavio tačku 2011. godine.

Ipak, najviše nas je radovao u reprezentativnom dresu, bio je jedan od ključnih igrača selekcije koja je 2001. godine osvojila titulu prvaka Evrope, a godinu dana kasnije i svetski tron u Indijanapolisu. Osim ova dva zlata, ima i evropsku bronzu iz Francuske 1999. godine.

A kakav je trag ostavio u NBA ligi najbolje svedoči činjenica da su Sakramento Kingsi u Peđinu čast povukli njegovu ''šesnaesticu'' na prošlogodišnjoj svečanosti.

U priloženim snimcima pogledajte nešto od Peđinog bogatog košarkaškog repertoara. Srećan rođendan, legendo!







Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 09.06.2015
23:09

Igračko umeće nikad nije bilo sporno, hvala mu za Istambul i Indijanapolis, ali godine koje su dolazile nakon toga je obeležio svake godine različit izgovor za neigranje u reprezentaciji!

avatar
Marco Popovich
Tuesday, 09.06.2015
19:35

Divac,Pedja,Odbojkasi,Kosarkasi = Neopisive radosti :D

avatar
Tuesday, 09.06.2015
18:46

Hvala legendi za sve sto je dao, koliko sam tad voleo da gledam Kosarku i Sakramento. Pedja i Vlade.