Petar Popović za Sportske: "Andrea ne igra za Srbiju zbog Saveza"

Autor: Đorđe Đokić
nedelja 27.05.2012.
18:32
Izvor: Sportske.net, Dragan Zebić

Trener svetskog reketa broj 15, o saradnji sa Andreom Petković, Ivom Karlovićem, našim mladim igračima, Serbian openu...

Nedeljka Zebić
Nedeljka Zebić

Povezane vesti

Petar Popović je igračku karijeru rano prekinuo da bi prešao u trenerske vode. Stigao je do 411. mesta na ATP turu, ali u trenerskim vodama je proteklih godina izgradio ime.

Već duže radi sa Andreom Petković koja je uz njegovu pomoć stigla u svetski vrh. Andrea je trenutno 15. na svetu. Za naš portal govori o Andrei, savezu, našim mladim igračima...

Kako je Andrea trenutno?

"Počela je rehabilitaciju juče koja će trajati 20-tak dana po 4 sata dnevno. Do sada je imala gips na nozi. Nadamo se da će sve ići najboljim tokom i da će ostati bez posledica"

Kada ste tačno počeli saradnju?

"Znamo se već desetak godina. Igrali smo zajedničke turnire i naravno družili se. a saradnja je počela pre dve godine i eto traje i dan danas."

Da li Andrea žali ponekada što ne nastupa pod srpskom zastavom?

"Naravno da žali, a to je pe svega greška našeg Saveza. Ona je htjela i nudila se, ali sa strane Saveza se ništa nije preduzimalo po tom pitanju su zaista bili pasivni što je naravno za osudu. Ona se i na turnirima više druži sa Srbima i Hrvatima nego sa Nemcima jer smo mnogo druželjubiviji od njih."

Kako je nastao Andrein Petkoraci ples i jesi li ti u to umešan?

"Jesam i to debelo. Na početku naše saradnje su rezultati prvih 5-6 nedelja bili ispod naših očekivanja, ispadala je jako brzo sa turnira. Onda se desio taj US open, prvo kolo i imala je meč sa Petrovom koja je tada bila u prvih 10 u svetu. Rekao sam joj ako nju pobedi onda mora nešto posebno da uradi posle pobede. a ona više nije verovala u sebe i tako sam hteo da joj otvorim pobedničku viziju i duh i...pobedila je. I tako drugo i treće kolo i ako je nešto dobro onda se to ne menja."

Kako su druge igračice to prihvatile?

"Sve su super prihvatile, jedino Šarapova je to loše prihvatila i negativno komentarisala, ali nas ona ne zanima. A i nije potcenjivanje protivnika nego jednostavno radost posle pobede"

Kako je došlo do saradnje sa Ivom Karlovićem?

"Kada sam završavao igračku karijeru bio sam često sa Dušanom Vemićem zajedno, a Dušan je igrao dubl sa Ivom. Ivo je ostao bez trenera i onda smo otpočeli saradnju. Saradnja je odlično funkcionisala i rezultati su bili dobri. I pored toga što smo prekinuili direktnu saradnju zbog moje saradnje sa Andreom, mi smo bili u kontaktu i ja sam mu davao savete i podršku, a naravno da smo ostali jako dobri prijatelji. To nikada neće prestajati pošto smo zaista jako dobri prijatelji. Pošto muška sezona traje mesec dana duže nego ženska ja ću sa njim biti u Parizu i u Baselu na kraju godine"

Serbian open ove godine, komentar?

"Mislim da će turnir opstati iako je u veoma nezgodnom terminu, između Barselone i Madrida. Mi moramo imati taj turnir, čak i dva. Mora se dati mladim igračima iz Srbije mogućnost da se probiju i dokažu. I ženski nam nedostaje sa obzirom na to kakve jake igračice imamo. Dobro što imamo 10 fjučersa i to je zaista odskočna daska za podmladak u Srbiji a njima to najviše treba jer su im novčana sredstva jako ograničena"

Koji mladi igrači su budućnost srpskog tenisa?

"Naravno Lajović, Janković koji ovde fantastično igra, Krajinović koji u Novom Sadu ponovo odlično radi i u Parizu gazi kvalifikacije, Krstin, a ima ih još puno što govori o nama kao sportskoj naciji"

Kako to da nisi u Teniskom savezu Srbije na funkciji, a zna se da ćeš predvoditi nemački teniski olimpijski tim u Londonu?

"Teniski savez Srbije me zadnjih 15 godina nije kontaktirao i nismo imali nikakvu saradnju što mi je je jako žao. Drugi vide moje kvalitete i tome sam im veoma zahvalan"

Tvoji planovi u Novom Sadu, Srbiji?

"Teniska akademija u Novom Sadu, profesionalan rad i povezanost sa drugim akademijama, a posebno Waske-Schuettler akademijom u Nemačkoj gde i sa Andreom često radim. Potrebno je pružiti kvalitetan rad i to ću pokušati svojim znanjem i umećem"

Ne propustite