Pol pozicija za Litvaniju pred put u Istanbul

Autor: Boban Filipović
sreda 06.09.2017.
15:32
Izvor: Sportske.net

U direktnom duelu za prvo mesto u grupi B, aktuelni vicešampion Evrope je ubedljivo dobio Nemce.

EPA-EFE/EPA/JIM HOLLANDER
EPA-EFE/EPA/JIM HOLLANDER

Povezane vesti

Litvanija je opravdala ulogu favorita u grupi. Posle startnog poraza od Gruzije, izabranici selektora Adomaitisa vezali su četiri pobede i u 1/8 finala ćekaće četvrtoplasiranu ekipu iz grupe A, a to će biti pobednik duela Poljska - Grčka. Rival Nemačke biće Francuska, koja je posle ubedljivog poraza od Slovenije završila kao treća u helsinškoj grupi.

Litvanci su od starta bili u vođstvu, stekli su ga zahvaljujući centrima Motiejunasu i Valančijunasu i dominirali u skoku. Nemce je u igri držao Denis Šruder, omaleni plejmejker je postigao 19 poena u prvom poluvremenu, posle nejgovog 'alley oopa' za talentovanog Hartenštajna Nemačka je u finišu druge četvrtine uspela da povede (43:42), ali Litvanija uz dosta sreće, popularnim "bugarkama" Kuminskasa i Juskevičijusa odlazi na veliki odmor sa četiri poena prednosti, koliko je bilo i posle prvih deset minuta.

Početkom treće četvrtine Litvanci stiču dvocifrenu prednost, međutim Hartenštajn i Bencig tope minus na svega četiri poena zaostatka, ali finiš ovog perioda pripada Litvancima koji zahvaljujući trojci Juskevičijusa o tablu, te poenima Valančijunasa i trojci Ulanovasa u poslednjim trenucima odlaze na velikih +12 na ulazu u poslednji period.

U poslednjih deset minuta utakmice nije bilo neizvesnosti, na kraju se završšilo rezultatom 89:72 u korist Litvanije.

Jonas Valančijunas je bio igrač utakmice sa 27 poena i 15 skokova, na drugoj strani Denis Šruder 26 poena.

Dakle, Litvanija čeka u 1/8 finala Grke ili Poljake, Nemci će na Francuze.

U grupi B jedini bez šanse za plasman u nokaut fazu je Izreal, autsajderi Ukrajinci bi mogli do 1/8 finala i duela sa prvoplasiranom ekipom iz grupe A Slovenijom, pod uslovom da večeras pobede domaćina i ukoliko ranije Italija savlada Gruziju.

Rezultati by SofaScore

Ne propustite