Pre 58 godina, Partizan otvorio Kup šampiona!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 04.09.2013.
17:53
Izvor: Sportske.net

Prvi Jugoslovenski klub koji je zaigrao u Kupu šampiona, preteči današnje Lige šampiona, bio je beogradski Partizan. Pre tačno 58 godina, crno-beli su u prvom meču Kupa šampiona odigrali nerešeno protiv Sportinga iz Lisabona.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

U istoriji FK Partizan velikim slovima je ispisan datum 4. septembar 1955. godine. Tog dana su izabranici Aleksandra Tomaševića odigrali protiv Sportinga iz Lisabona prvi meč u istoriji Kupa šampiona, preteče današnje Lige šampiona.

Ostalo je upisano da su pre 58 godina fudbaleri Partizana odigrali prvi zvanični meč u pomenutom takmičenju, i da su remizirali 3:3 (1:1) pred 40.000 gledalaca na stadionu "Nasional" u prestonici Portugalije.

Crno-bele je tada sa klupe vodio Aleksandar Tomašević koji je u timu imao:

Slavka Stojanovića; Čedomira Lazarevića, Branka Zebeca, Bruna Belina; Božidara Pajevića, Ranka Borozana; Prvoslava Mihajlovića, Miloša Milutinovića, Marka Valoka, Stjepana Bobeka i Antona Hercega.

U revanš susretu koji je odigran 12. oktobra iste godine crno-beli su deklasirali Sporting sa 5:2 i plasirali se u četvrtfinale gde su usled velike nepravde eliminisani od kasnijeg šampiona Real Madrida.

Istorija takođe beleži, da je prvi strelac prvog Kupa šampiona, bio legendarna 'Plava čigra' Miloš Milutinović sa postignutih 7 pogodaka.

Ne propustite