Radnički traži hitne odgovore od KSS!

Autor: Darko Mitrović
subota 26.01.2013.
22:18
Izvor: Sportske.net, kkradnicki.rs

Nezadovoljni najavama kako nekolicina njihovih košarkaša neće imati pravo nastupa na predstojećem finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća, iz Radničkog su čelnicima KSS uputili otvoreno pismo.

kkradnicki.rs
kkradnicki.rs

Povezane vesti

U ime kluba, Savezu se obratio predsednik Radničkog Ivan Grujin, koji zahteva hitne odgovore na sledeća pitanja:

''Na koji način i ko određuje pravo nastupa igrača?

Na koji način i ko određuje da li igrač ima ili nema pravo nastupa za reprezentaciju Srbije?

S obzirom da je termin "košarkaško državljanstvo" promenljiva stvar, da li je i kada KSS proveravao pravo nastupa svih igrača Prve lige Srbije i Prve Ženske lige Srbije kod FIBA?

Da li je bilo kom igraču koji nastupa u Prvoj ligi Srbije KSS proveravao da li je stekao državljanstvo Republike Srbije pre navršene 16. godine?

Da li se (s obzirom na licence koje smo dobili od FIBA, a koje smo uredno platili na osnovu računa KSS) strancima u našem klubu smatraju Teriko Vajt, Mark Vortington, Metju Brajan-Emening i tek pridošli Kajli Vizer, za koje je rađen postupak za strane igrače i deponovan ugovor na engleskom jeziku?

Da li je KSS tražio od FIBA tumačenje za svih oko 5.000 igrača registrovanih u domaćim takmičenjima, ili će ovo biti izdvojeni slučajevi četvorice igrača KK Radnički?''.

U nastavku pisma, Grujin postavlja i pitanje zbog čega igrači koji se sada smatraju strancima prema nekim tumačenjima, ipak moraju da plaćaju poreze u Srbiji.

''Ako su stranci, naši igrači se s pravom pitaju zbog čega plaćaju individualne poreze u Srbiji. Nedopustivo bi bilo da košarkaše, kao i sportiste uopšte, na ovaj način diskriminišemo i činimo ih građanima drugog reda. Ovakav čin bio bi kršenje Ustava, najvišeg pravnog akta naše zemlje.

Kompletan prelazak igrača sproveli smo po proceduri KSS u koju su igrači uneti još dok igrali za predhodne klubove u Srbiji (Ćapin i Varda u Partizanu, Borisov u Hemofarmu, Marković u Zvezdi). To potvrđuju njihovi evidencioni brojevi, a sve po proceduri koju propisuje KSS. Naši igrači su potpisali pristupnice, tipske ugovore i verifikovali ih u prisustvu ovlašćenog lica KSS'',
kaže se u Grujinovom pismu i upozorava:

''Ovakvim zamešateljstvom, naš nacionalni savez može da dovede do toga da najviši funkcioner FIBA g. Patrik Bauman lično odlučuje, shodno ingerencijama te organizacije, koji će od igrača nastupati u domaćem Kupu Srbije, odnosno svim takmičenjima pod okriljem KSS'', poručuju iz Radničkog.

Ne propustite