Retrospektiva - April 2012.

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 31.12.2012.
15:35
Izvor: Sportske.net

Četvrti mesec 2012. godine obeležili su fudbaleri Partizana osvojivši petu uzastopnu titulu u Superligi ali su posle duže pauze sredinom meseca vezali drugi uzastopni poraz u derbijima. Obradovali su nas rukometaši olimpijskom vizom a teniserke su se plas

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Sjajno je počeo april za Srbiju u sve one koji vole Novaka Đokovića. Prvi teniser sveta već prvog dana četvrtog meseca u 2012. godini osvojio je Masters u Majamiju savladavši Endija Mareja čime je povećao prednost na čelu ATP liste i osvojio svoj jubilarni trideseti trofej u karijeri a jedanaesti na turnirima Masters kategorije.

Zbog zgusnutog rasporeda Novak Đoković nije bio na raspolaganju Dejvis Kup reprezentaciji Srbije koja je osmog aprila završila učešće u četvrtfinalu prestižnog takmičenja čime je "propao" pokušaj da se odbrani "Salatara".

Ispostavilo se kasnije da je Češka, koja je savladala naše tenisere u četvrtfinalu, završila takmičenje osvojivši trofej.

Ipak, Đokovićeva titula u Majamiju nije bio jedini veliki uspeh tokom aprila kada je srpski tenis u pitanju. FED Kup reprezentacija Srbije uspela je da napravi istorijski uspeh u Moskvi savladavši Ruskinje i izborivši plasman u finale sa Češkom.

Što se tiče tenisa, u aprilu je Novak Đoković imao šansu da se domogne i 31. titule u karijeri ali je u finalu Monte Karla poražen od Rafaela Nadala.

Rukometaši su nas nakon srebrne medalje osvojene na EP u Beogradu obradovali plasmanom na OI u Londonu koji su obezbedili na kvalifikacionom turniru u Alikanteu. Uprkos porazu od Španije i remiju sa Poljskom, Srbija je pobedom nad Alžirom obezbedila "vizu" za London.

Pored teniskih i rukometnih uspeha naših sunarodnika, ono što se dešavalo na fudbalskim terenima u Srbiji i Evropi posebno je bilo interesantno.

Crvena zvezda je prekinula dominaciju Partizana u derbijima savladavši crno-bele i u revanš utakmici polufinala Kupa Srbije ali je Partizan krajem meseca ipak uspeo da odbrani titulu u Jelen Superligi.

Trijumfom u Čačku izabranici Avrama Granta osvojili su petu uzastopnu titulu u domaćem šampionatu čime je nastavljena dominacija u odnosu na Crvenu zvezdu!


Što se tiče fudbalske reprezentacije Srbije, FSS je tokom aprila intenzivno obavljao pregovore sa Sinišom Mihajlovićem oko preuzimanja "Orlova" ali je promocija odložena za maj.

Futsal reprezentacija nas je obradovala istorijskim plasmanom na SP na Tajlandu savladavši Mađarsku u baražu za plasman na Mondijal.

Kada je međunarodni fudbal u pitanju, april je bio rezervisan za revanš mečeve četvrtfinala LŠ i polufinalne okršaje u elitnom takmičenju. Iako su favoriti za plasman u finale bili Barselona i Real Madrid oba kluba su ispala u polufinalu a Bajern Minhen i Čelsi su se izborili za finale na "Alijanc Areni".

U Španiji su sve oči bile uprte na "El Klasiko" koji je odlučio prvaka a nakon poraza Barse Pep Gvardiola je odlučio da objavi povlačenje i svoje mesto ustupi Titu Vilanovi.

U Engleskoj je poslednjeg dana aprila odigran gradski derbi Mančestera koji je pripao Sitiju čime su se "Građani" vratili na vodeću poziciju u Premijer ligi gde su do kraja sezone i ostali.

U Nemačkoj je Borusija Dortmund odbranila zvanje šampiona dok se u Italiji bitka za titulu prenela na naredni mesec.

Što se košarke tiče, april je bio rezervisan za fajnal-for ABA lige gde je Partizan poražen u polufinalu od Cedevite a kasnije su Zagrepčani izgubili finale od Makabija koji je preuzeo zvanje šampiona regionalne lige nakon višegodišnje dominacije crno-belih.

Kada su "manji" sportovi u pitanju, Crvena zvezda je u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojila titulu šampiona države u odbojci dok je Partizan u vaterpolu još jednom odbranio titulu savladavši "večitog rivala" u finalnoj seriji.

Ne propustite