Šampionska trka Partizana i Zvezde - Kakva je sličnost sa prolećem 2001?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 14.04.2014.
17:41
Izvor: Sportske.net

U jeku uzbudljive trke za titulu između Partizana i Crvene zvezde ovog proleća, prilika je da se podsetimo i sezone 2000-2001, kada je tokom proleća Zvezda (kao i sada) imala tri boda više od crno-belih. Usledio je 116. ''večiti derbi'' u Humskoj na današ

Screenshoot: YouTube
Screenshoot: YouTube

Povezane vesti

Posle petooktobarskih promena 2000. godine, prvi deo te fudbalske sezone okončan je ''mrtvom trkom'' na čelu tabele. I Zvezda i Partizan bili su izjednačeni po broju bodova posle jesenjeg dela sezone, ali uz utakmicu manje, jer je iz dobro poznatih razloga njihov duel na Marakani 14. oktobra te godine prekinut i odigran tek na proleće, 7. marta 2001. godine.

Taj odloženi meč dobila je Crvena zvezda sa 2:0 pred svojim navijačima i stekla tri boda prednosti koliko je imala i uoči narednog, 116. derbija, koji je na današnji dan, 14. aprila 2001. godine odigran u Humskoj.

Slično aktuelnoj situaciji, Partizanu je u duelu sa crveno-belima bila neophodna pobeda kako bi se izjednačili na tabeli po broju bodova i ostali u ravnopravnoj trci za šampionsku titulu.

Ekipa koju je tada predvodio Ljubiša Tumbaković je pred svojim navijačima uspela da trijumfuje sa 2:1.

Partizan je poveo u 22. minutu golom Saše Ilića, ali je zatim usledio period bolje igre Crvene zvezde.

Goran Drulić je u 30. minutu pogodio stativu, da bi isti igrač u finišu prvog poluvremena posle slobodnog udarca sa leve strane savladao Radakovića i na poluvreme se otišlo rezultatom 1-1.

Tek što je počelo drugo poluvreme, sudija Delević je dosudio jedanaesterac za Zvezdu, ali udarac Boškovića sa bele tačke odbranio je golman Partizana!

Samo sedam minuta kasnije sledi kazna za crveno-bele, Ilijev posle duge lopte Bajića beži Zvezdinoj odbrani i postiže pobedonosni gol za veliko slavlje navijača crno-belih u Humskoj - 2:1.

Tim rezultatom se i završilo, a onda se ušlo u foto-finiš šampionske trke. U narednim mečevima i Partizan i Zvezda su pobeđivali, sve do pretposlednjeg kola, kada je Partizan u Kuli kiksnuo protiv Hajduka - bilo je 4:4.

Zvezda je taj kiks iskoristila i u poslednjem kolu protiv Milicionara overila šampionsku titulu.

Ovaj derbi ostaće upamćen i kao poslednji koji je Partizan dobio pred svoj ''veliki post'' u narednih šest godina, kad su prvenstveni dueli protiv Crvene zvezde u pitanju.

Sledeći derbi koji je u prvenstvenim mečevima dobio Partizan bio je onaj iz februara 2007. godine, kada su crno-beli na Marakani slavili sa 4-2.

Partizan
: Radaković, Jeremić, Ćirković, Saveljić, Bajić, Duljaj, Trobok, Ivić (Vukić), Ilić, Bečanović (Delibašić), Ilijev (Peković). Trener: Tumbaković.

C. zvezda
: Kocić, Marković, Lalatović, Lerinc, Glogovac, Bunjevčević, Gvozdenović, Ilić, Drulić, Pjanović, Bošković (Aćimović). Trener: Muslin.

U prvom prilogu pogledajte golove sa 116. večitog derbija...




A u drugom pogledajte i jedanaesterac za Crvenu zvezdu, koji pri rezultatu 1:1 nije iskoristio Branko Bošković.

Ne propustite