Sećate li se ''TV Lige šampiona''?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 15.07.2013.
21:47
Izvor: Sportske.net

Negde u vreme kada je Kup evropskih šampiona prerastao u Ligu šampiona i Srbija je, odnosno tadašnja SRJ, dobila svoje takmičenje ''bombastičnog'' naziva – TV Liga šampiona. Ipak, ono nije dugo potrajalo...

Screenshot: You tube
Screenshot: You tube

Povezane vesti

Pre dve decenije, 1993. godine, u vreme opšte izolacije naše zemlje, na ovim prostorima je pokrenuto turnirsko takmičenje naših najboljih klubova, sa ciljem da se koliko-toliko popuni praznina tokom fudbalske predsezone i dala prilika navijačima da pogledaju nešto više kvalitetnijih mečeva, kada se već nije moglo u evropska iskušenja.

Pravo na učešće u TV Ligi šampiona imali su dotadašnji šampioni naše zemlje, kojih je bilo samo tri sa prostora Srbije (i Crne Gore) - Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina, a najviše uspeha imao je Partizan koji je na ukupno četiri odigrana turnira, isto toliko puta bio najbolji.

Premijera ovog takmičenja bila je u februaru 1993. godine, igralo se na stadionu Partizana, a već u avgustu iste godine organizovana je druga TV Liga šampiona, kada je domaćin bila Vojvodina.

Godinu dana kasnije, takođe u avgustu, Novi Sad je ponovo bio domaćin, a poslednji turnir održan je leta 1995. godine u Prištini.

S obzirom da je u to vreme Srbija počela polako da izlazi iz potpune sportske izolacije, naše reprezentativne selekcije i klubovi počeli su postepeno da se uključuju u međunarodna takmičenja, pa je opao interes da se TV Liga šampiona i dalje organizuje.

Naši najbolji klubovi su iz godine u godinu pokušavali da na evropskoj sceni zauzmu pozicije koje su imali pre uvođenja sankcija i ulaska u višegodišnju izolaciju, ali izuzev nekoliko bljesaka Partizana, pa i Crvene zvezde, svedoci smo da nam klupski fudbal sve više zaostaje za najboljim evropskim klubovima.

I gde smo danas, dvadeset godina posle prve TV Lige šampiona? I dalje imamo samo tri kluba koja su osvajala titule i koja bi mogla da se nađu u nekom sličnom takmičenju ako bi se ono kojim slučajem ponovo organizovalo u predsezoni. Imali smo, naravno, i Obilić kao prvaka države, ali tog kluba danas praktično nema na fudbalskoj mapi.

A i ta tri, Zvezda, Partizan i Vojvodina, sve teže izlaze na kraj sa finansijskim problemima, bez još uvek vidljive perspektive da bi uskoro ponovo mogli ravnopravno da se nose sa najboljim evropskim klubovima.

To je ipak već neka druga tema, a meni je ovog puta namera bila da se podsetimo nekih mečeva koji su pre oko dve decenije bili aktuelni u ovo doba godine, koji su odavno pali u zaborav, a u kojima je imalo šta da se vidi i gde su zapažene nastupe imala i takva imena poput Peđe Mijatovića, Ramba Petkovića, Sava Miloševića i mnogih drugih...

U prilogu su golovi sa jednog od zanimljivijih mečeva TV Lige šampiona, duela Partizana i Zvezde, a OVDE pogledajte i detalje sa nekih od ostalih susreta.


Ne propustite