Slobodan Santrač - "Bronzana kopačka" Evrope!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 16.05.2013.
18:16
Izvor: Sportske.net

Potvrda da je srpski (jugoslovenski) fudbal nekada vredeo mnogo više nego što je to danas slučaj dolazi nam prisećanjem na davnu 1972. godinu kada je napadač OFK Beograda Slobodan Santrač bio treći najbolji strelac Evrope!

ofkbeograd.co.rs
ofkbeograd.co.rs

Povezane vesti

Mnogo toga se promenilo za četiri decenije i trenutka kada je napadaču OFK Beograda Slobodanu Santraču uručena "bronzana kopačka" kao trećem najboljem strelcu Evrope.

Da bi dostigli Santračev rekord napadači u Jelen Superligi morali bi da budu "mašine za golove" shodno pravilima UEFA koja jedan pogodak u domaćem šampionatu vrednuju kao četvrtinu jednog gola u Budesligi.

Santrač je u dresu "Romantičara" debitovao 14. avgusta 1965. godine na utakmici protiv Hajduka iz Splita a svoj prvi pogodak postigao je 23. oktobra na Karaburmi kada je OFK ugostio zagrebačku Trešnjevku.

Sedam godina kasnije, u sezoni 1971/1972 Slobodan Santrač je u domaćem šampionatu postigao neverovatnih 33 gola i tako postao treći najbolji strelac Evrope!

Ispred Santrača te godine bili su samo Gerd Miler 40 i Antonis Antonijadis 39 pogodaka.

Za to dostignuće Santrač je nagrađen "bronzanom kopačkom" i nema sumnje da će njegov uspeh ostati nedostižan za napadače u domaćoj ligi koja je danas daleko iza evropskih po kvalitetu.

Slobodan Santrač je inače i dalje najbolji strelac domaće lige sa 218 pogodaka.

Ne propustite