Snovi se ostvaruju, pitajte Rikija Lamberta!

Autor: Miloš Marković
petak 30.05.2014.
14:09
Izvor: Miloš Marković

Vera u čuda kao dečačko zaslepljivanje i beg od surove realnosti, ili vetar u leđa, motiv za istrajnost? Konsultujte Rikija Lamberta.

Beta/AP Photo/Sang Tan
Beta/AP Photo/Sang Tan

Povezane vesti

Surova svakodnevnica ne pruža previše mesta za bajke.

Ipak, njih je na svakom koraku, iako vrlo često ne podrazumevaju prinčeve na belom konju, veštice i žabe.

Junaci naših, sportskih bajki su obični ljudi, skromni u svom postojanju, ljudi koji za svoj trud, rad i odricanje na kraju ipak dobiju zasluženu nagradu i uz iskren osmeh slave svoj 'hepiend'.

Jedna od tih priča je i ona koja se tiče Rikija Lamberta, momka od 32 godine, u fudbalskim očima veterana, što vam nikada neću dati za pravo kada je moj ispisnik u pitanju. Sujeta? Neka bude.

Naime, Riki Lambert je fudbalom počeo da se bavi od svoje 10. godine, kada je već kao školarac stigao u veliki klub kakav je Liverpul. Velika stvar za osvedočenog navijača Redsa. Ipak, pet godina kasnije, u trenutku kada treba da napravi korak dalje, probije se u više redove svog omiljenog kluba, pokuca na vrata ozbiljnog seniorskog fudbala na 'Enfildu' Riki dobija ispisnicu.

Nebrojeno puta, bili smo svedoci, ovakvi i slični detalji do sada su uništavali karijere.

„Prosto govoreći, rečeno mi je da nisam dovoljno dobar. Mislio sam da je to kraj sveta za mene. Ipak, ovakve situacije upravo moraju da te nateraju da radiš i trudiš se još više.“, priseća se Lambert.

Obreo se Riki u Blekpulu, fudbal je njegov život i nije se dao pokolebati i odustati. Profesionalni debi je dočekao 07. avgusta 1999. godine, kada je sa svojih 17 godina protiv Vreksama dobio priliku u 68. minutu.

Godinu dana kasnije, dobio je ispisnicu i iz ovog kluba. Kada ste 18-godišnjak, zov ulice u ovakvim situacijama ima taj neodoljivi, opojni šarm. Riki se nije dao.

Bez obzira što je nekoliko meseci bio van fudbalske igre, od lopte nije odustajao. Primoran da se snalazi za život, zaposlio se u fabrici za obradu cvekle, trenirajući uveče.

„Kada sam ostao bez ugovora u Blekpulu, bio sam bez novca nekoliko meseci. Bio je to jako težak period, razmišljao sam da li uopšte da nastavim sa fudbalom. Ipak, nisam želeo da odustanem. Odlučio sam da probam u Maklsfildu, klubu na sam i po od moje kuće, za to mi je bio potreban novac. I posao.“

„Zaposlio sam se u fabrici cvekle, jedinom mestu na kom sam mogao da se zaposlim u to vreme, stavljao sam poklopce na tegle za samo 20 funti dnevno. Tokom dana sam radio, uveče trenirao.“, priča svoju čudesnu priču Riki Lambert.

Preko Maklsfilda, još jednog kluba iz Treće divizije, Riki je krenuo svoj put ka zvezdama.

Istorijski transfer od 300 hiljada funti u Stokport, te Ročdejl, Bristol Rovers i na kraju Sautempton, za koji je potpisao 10. avgusta 2009. godine.

Dan kasnije, sudbina je stvar uzela u svoje ruke!

Debi. Meč protiv Northemptona. Utakmica Liga Kupa. Riki Lambert postiže gol prvenac, prvi za sebe i prvi na meču u kom je njegov novi tim slavio rezultatom 2:0. Sezona pred njim donela je titulu najboljeg strelca ekipe, sa 36 golova na ukupno 58 utakmica u sezoni.

Da debitantski golovi nisu puka slučajnost svedoči i podatak da se Riki upisao u strelce i na svom debiju u Premijer Ligi.

Britain Soccer Premier League

Prvog dana sezone 2012/13, Lambert je po prvi put osetio čar elitnog fudbala, igrao je protiv Mančester Sitija, izgubio rezultatom 3:2. Gol koji je postigao bio je izjednačujući, a postigao ga je samo nekoliko minuta nakon što je u igru ušao umesto Džeja Rodrigeza.

Snovima nije bilo kraja za Lamberta. U svojoj 31. godini je doživeo čast da bude pozvan u reprezentaciju Engleske. Iznenadio se, nije verovao, mislio je da ga zafrkavaju...

„Video sam poruku od Poketina u jedan posle ponoći. On mi je rekao za poziv. Nisam verovao, nisam očekivao to uopšte. Bio je to najčudesniji trenutak u mom životu.“, rekao je Riki, koji je poziv u nacionalni tim dobio na dan kada je dobio i svoju treću ćerkicu, Bela Rosu.

Poslednje dve godine, poslednje dve sezone bile su nagrada za Rikija, vrhunac njegovog života, plodovi vrednog rada i negubljenja vere u sebe.

Nakon sezone u kojoj je postigao 13 golova na 37 mečeva u Ligi, nakon dve godine tokom kojih nije promašio niti jedan penal (ukupno 31), nakon godina u kojima je golove postizao u sve četiri engleske lige, Riki će dobiti priliku da loptu ubaci mrežu i na najvećoj i najvažnijoj smotri na planeti.

Britain Soccer WCup

Igraće na Mondijalu.

Ipak, snovi, kao u holivudskom filmu se tu ne završavaju. Riki će dobiti priliku da kompletira svoju čudesnu fudbalsku priču, da zatvori krug.

Čuli ste svakako, gotova je stvar, ostali su pregledi i potpis. Riki Lambert će od naredne sezone nositi dres svog prvog kluba – Liverpula. Izgleda da je na kraju ipak dovoljno dobar za Enfild, naredne godine motivisanijeg fudbalera u Premijer Ligi od njega ćete teško naći.

Da li će biti dobro pojačanje za ekipu Brendana Rodžersa? O tome ne ovde, ne sada...

Ne propustite