Špancima bronza, kraj jedne velike generacije!

Autor: Boban Filipović
nedelja 17.09.2017.
17:51
Izvor: Sportske.net

Ispostavilo se da je dan više za odmor bila prevaga.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

U borbi za bronzanu medalju i za mesto na postolju Španija je savladala Rusiju rezultatom 93:85.

Od starta se osetilo da su Španci svežiji i poletniji jer su imali dan više za odmor i za oporavak od poraza u polufinalu.

'Furija' je krenula furiozno, povukli su Pau Gasol i San Emeterio, nadovezali su se Ćaćo Rodrigez i Mark Gasol i posle prvih deset minuta igre još uvek aktuelni prvak Evrope je vodio sa 21:13.

Rusi su koševima Zubkova i Hvostova početkom druge deonice prišli na minus četiri, ali onda sledi serija Španaca 11:0 i u 14. minutu igre Skariolov tim je imao 15 poena viška. Rusi nisu uspeli da se odlede iz dvocifrenog minusa u ovom periodu, na poluvremenu je bilo 17 razlike za Španiju (45:28).

'Zbornaja komanda' je u trećem kvartalu uspela da spusti zaostatak na -11 (66:55), Švedu su pritekli u pomoć Voroncevič, Kurbanov i Hvostov, minus bi bio još manji da nije bilo nekoliko diskutablinkih sudijskih odluka u korist Španaca.

U poslednjoj četvrtini Rusija uspeva da uvede utakmicu u neizvesnu završnicu, razigrali su se Dmitrij Kulagin i Fridzon, trojkom Zubkova na tri minuta pre kraja prišli su na jedan posed (78:76), ali Španci su imali odgovor i brzo se vratili na plus 7 (83:76). Poslednji voz za preokret Rusi su propustili kada je Fridzon promašio ceo koš prilikom šuta za tri pri rezultatu 83:79 na minut i po do kraja, na drugoj strani San Emeterio zakucava u kontri, potom je i Šved promašio trojku, a Pau Gasol zakucao i slavlje 'Furije' je moglo da počne.

APTOPIX France Basketball Europeans

Iako su na Evrobasket došli bez Serhija Ljulja, Rudija Fernandeza, Felipea Rejesa, Nikole Mirotića, Serža Ibake, Viktora, Paua Ribasa, bez Hosea Kalderona, kjoji se povukao posle Rija, na sve to imali peh da se u ranoj fazi rakmičenja povredi Aleks Abrines, Španci su zbog kadrovskih problema ostalih bili ubedlivo najveći favoriti za zlato, na kraju ipak završavaju kao bronzani.

Valja podsetiti da su od 1999. godine na Evrospkim prvenstvima stizali makar do polufinala i da su u tom periodu osvojili tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane medalje. Za tih 18 godina nisu se našli na pobedničkom psotolju samo u Beogradu 2005.

Pau Gasol je bio najbolji igrač utakmice sa 26 poena i 10 skokova, videćemo da li je ovo njegov oproštaj od reprezentacije, Navarov sigurno jeste. Njegov mlađi brat Mark je brojao do 25, mada je gotovo polovinu koševa ubacio sa linije penala (12/12). Odličan je bio i Serhio Rodrigez sa 16 poena i 9 asistencija.

Španci su sveli Alekseja Šveda na 'samo' 18 poena, to je njegov najslabiji skor na celom turniru, mada valja dodati da nije imao snage da igra više od 25 minuta. Timofej Mozgov je imao dabl-dabl učinak od 14 poena i 10 skokova, po 10 poena ubacili su Dmitrij Kulagin i Andrej Voroncevič.

Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sunday, 17.09.2017
18:41

Sved ocigledno nije mogao ceo turnir da bude nosilac igre celog tima i da pogadaj ka dje najbitnije. RPotiv nas se bas ispucao.

avatar
theDarkKnightRises
Sunday, 17.09.2017
18:40

Briga me za Spance idemo veceras da gazimo Sloveniju pratim iz Iraka Srbija Bre!!!!

avatar
Sunday, 17.09.2017
18:23

Без Шведа у добром делу меча, а и она цигла на - 4 при чистом шуту за три (пред крај утакмице) Руси и нису могли боље! Колико ће Шпанци моћи без По Гасола (па и Навара) не знам, али боље за нас и остале противнике уосталом! :)

avatar
SL_Komedija
Sunday, 17.09.2017
17:59

Ovo su sudije pogurale, kad im ode stariji Gasol, od njih nema ništa.

avatar
SL_Komedija
Sunday, 17.09.2017
17:55

Španci 37 penala, Rusi 12, dovoljno za pobedu, Šved konačno u minusu, ali i igrao malo,