Srpski fudbalski vikend - Trofej Kolarovu i Nastasiću, maler Rajkovića!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 03.03.2014.
12:18
Izvor: Sportske.net

Nakon sjajnog prethodnog, srpski fudbalski vikend je ovoga puta prošao nešto slabije, a svakako su ga obeležili prvi trofej Aleksandru Kolarovu i Matiji Nastasiću, povreda Slobodana Rajkovića, sjajna partija Nemanje Gudelja i gol Aleksandra Mitrovića.

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Engleska

Nakon Komjuniti Šilda na početku sezone koji je osvojio Mančester Junajted, videli smo i dodelu drugog trofeja. U pitanju je bio onaj manje popularni, Liga kup, a osvojili su ga fudbaleri Mančester Sitija pobedom nad Sanderlendom u finalu rezultatom 3:1.

Dakle, nakon Nemanje Vidića koji je podigao trofej Super kupa Engleske ove sezone, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić mogu da se pohvale da su imali udela u osvajanju jednog trofeja. Aleksandar je bio i učesnik ovog finala, zabeleživši i jednu asistenciju Samiru Nasriju, a tim golom 'Građani' su u potpunosti preokrenuli rezutat i kasnije još jednim rutinski odradili ovaj meč. Matija Nastasić nije bio u sastavu zbog povrede.

Igralo se i 28. kolo Premijer lige, a ponovo smo gledali naš dvojac u Čelsiju, Branislava Ivanovića i Nemanju Matića u pobedi Čelsija nad Fulamom u gostima od 3:1. Obojica su odigrali čitav meč i kao i uvek do sad, bili su jako pouzdani u odbrani, odnosno na sredini terena, i sa njima dvojicom Čelsi se nalazi na 'pol poziciji' pred nastavak šampionata sa 4 boda prednosti u odnosu na Liverpul i Arsenal, i sa 6 bodova prednosti u odnosu na Mančester Siti. Ipak, da ne zaboravimo da ekipa iz Mančestera ima i 2 utakmice zaostatka.

Vredno pomena je da je i kapiten reprezentacije Srbije na EP za fudbalere do 19 godina, Miloš Veljković 'stigao' do klupe Totenhema odgledavši utakmicu protiv Kardifa gde je Soldado konačno postigao pogodak iz igre.

I Nikola Žigić je igrao u Engleskoj za svoj Birmingem, ceo meč je proveo na terenu nakon dužeg vremenskog perioda, ali nije uspeo da postigne pogodak za svoju ekipu koja je poražena od Ipsviča.

Španija

Na programu je bilo 26. kolo koje je donelo i mnogo bure što se tiče borbe za titulu.

Ipak, u senci velikog gradskog derbija između Atletika i Reala na Kalderonu igrala je i ekipa Valjadolida, čije igre i najviše pratimo ove sezone.

Standardan u ekipi od kako je došao iz Benfike u januaru je naš Stefan Mitrović, dok je Antonio Rukavina još jedna od uzdanica ove ekipe u zadnjoj liniji. U borbi za opstanak njihov Valjadolid je igrao protiv Malage, pobedom bi se izjednačili sa tom ekipom i gurnuli bi rivala u zonu ispadanja, ali se to nije desilo, bilo je 1:1.

Konačno je priliku dobio i Aleksandar Pantić, koji je u nerešenom ishodu Viljareala koji je sa poslednjeplasiranim Betisom odigrao samo 1:1. Pantić je igrao 67. minuta.

Pratimo i mečeve Segunde zbog Dejana Lekića i Stefana Šćepovića, koji su u tandemu počeli meč protiv Eibara, ali ništa značajno nisu pokazali pošto su obojica zamenjeni u periodu od 60-70. minuta. Eibar je pobedio Hihon rezultatom 3:0.

Italija

I na Apeninskom poluostrvu se igralo 26. kolo italijanske Serije A, a otvoreno je nezanimljivim derbi mečom između Rome i Intera koji je završen rezultatom 0:0. Trener 'Vučice', Rudi Garsija, računao je na Ljajića, dao mu je šansu od početka meča, ali mu ovaj nije vratio na najbolji mogući način, pa ga je zamenio u 56. minutu. Sa druge strane, Valter Macari je standardnog Kuzmanovića u poslednjih nekoliko utakmica zamenio Estebanom Kambiasom u startnoj postavi. Argentinac je bio i igrač utakmice, dok naš fudbaler nije dobio šansu.

Kaljari je pobedio Udineze 3:0, a ponovo je briljirao Vlada Avramov na golu tima sa Sardinije. Na drugoj strani, Basta je bio jedan od boljih u svom timu, ali ništa značajno nije uspeo da uradi. Brkić ponovo na klupi, tako da nismo bili u prilici da gledamo okršaj dva srpska golmana u Seriji A.

Nikola Maksimović je našao svoje mesto u timu Torina, ali je njegova ekipa poražena na svom terenu od Mihajlovićeve Sampdorije za koju je nastupio i Nenad Krstičić od 74. minuta. Boško Janković nije uspeo da ponovi sjajnu partiju iz prethodnog kola kada je i izabran u tim nedelje, a njegova Verona je bila nemoćna protiv Bolonje, bilo je 0:0.

Mihajlovic

Radovanović je meč Atalante i Kjeva odgledao sa klupe, njegova ekipa je poražena rezultatom 2:1, a igrao je još i Nenad Tomović u porazu Fiorentine od rimskog Lacija, bilo je 0:1, sjajan gol je postigao Lorik Cana.

U Seriji B igrao je Alen Stevanović za vodeći tim na tabeli, Palermo. Oni su pobedili ekipu Barija sa 2:1, a povremeni reprezentativac je odigrao čitav meč.

U remiju Ćitadele i Novare konačno je šansu dobio i zaboravljeni Uroš Radaković, ali samo na nešto više od 2 minuta.

Nemačka

Selimo se u Bundesligu, ligu gde Bajern iz Minhena ne može da pronađe sebi ravnog, a Tomas Miler je već izjavio da je borba za titulu gotova.

Ono što nas zanima jesu igre Ignovskog, Medojevića, Rajkovića i Jojića za svoje timove.

U direktnom duelu sastali su se Ignjovski i Rajković, tačnije Verder iz Bremena i HSV. Ekipa iz Bremena je dobila ovaj susret, ali će on nama ostati u sećanju iz drugih razloga. Naime, tek što se ustalio u startnu postavu gostiju i nakon što je bio u timu kola Bundeslige prethodne nedelje, Slobodan Rajković je doživeo povredu ligamenata kolena i moraće da odsustvuje do samog kraja sezone!

Ovo je veliki maler za našeg fudbalera, a mi se nadamo da će se vratiti još jači u narednoj sezoni.

Na drugoj strani u ekipi Verdera sjajan meč je odigrao Ignjovski, ponovo je bio jedan od boljih u svom timu.

Ignjovski

Borusija iz Dortmunda je lako savladala tim Nirnberga rezultatom 3:0, a priliku je pred kraj meča dobio i Miloš Jojić, ali za razliku od prošli put nije bilo dovoljno 5 minuta da postigne gol. Borusija je ovom pobedom izbila na drugo mesto i na taj način prešla ekipu Leverkuzena.

Hofenhajm je demolirao Volfsburg, a trener gostiju nije bio zadovoljan igrom Slobodana Medojevića koji je zamenjen već na poluvremenu. Ekipa koja je 2000. godine igrala u petoj nemačkoj ligi je slavila rezultatom 6:2.

Pratimo igre i Ognjena Mudrinskog i Nikole Đurđića u Cvajti, Nikola je zaigrao nakon šest meseci u zvaničnoj utakmici i doprineo je svom Grojteru da savlada FSV Frankfurt rezultatom 3:2, dok Mudrinskog nije bilo ni na klupi.

Dizeldorf je savladao Arminiu iz Bilefelda još u petak, a svoje mesto u timu poraženih je našao i Vujadin Savić.

Francuska

Kod Francuza ništa novo, PSŽ ne posustaje u pohodu ka tituli, a naši su solidni u ekipi Tuluza, s obzirom da su samo Dušan Veškovac i Uroš Spajić odigrali za vikend.

spajic

Njih dvojica su zajedno sa Džonatanom Zebinom u odbrani svog tima sačuvali gol na gostovanju Nici za koju zbog povrede nije nastupio Pejčinović čiji se povratak očekuje pred kraj ovog meseca. Tuluz je slavio rezultatom 0:2.

Milan Biševac nije nastupio zbog suspenzije za Lion, baš kao ni Đorđević za Nant. Obe ekipe se nisu proslavile u ovom kolu.

Miloša Krasića nije bilo ni na klupi Bastije.

Holandija

Tvente našeg Dušana Tadića je vezao i drugi nerešen rezultat, a Ajaks se na taj način odvojio na prvom mestu, sada ima 8 bodova više od ekipe iz Enšedea, ali i od ekipe Vitesea.

Tadić je bio među najboljima na meču, ništa novo od njega, ali Tvente nije uspeo da sačuva stečenu prednost iz prvog poluvremena, prokockali su je već u 46. minutu.

Ista situacija je bila i u meču Groningena i Kambura, domaći nisu sačuvali prednost, a naš Filip Kostić je zabeležio asistenciju Čeriju. Nedovoljno je to bilo za pobedu, gosti su iz penala uzeli bod na ovoj utakmici.

AZ Alkmar je razbio RKC, a novopečeni reprezentativac, Nemanja Gudelj, je bio sjajan sa ocenom 9.4! Zabeležio je i jednu asistenciju, ali ni to nije bilo dovoljno za titulu igrača utakmice.

Czech Republic Soccer Europa League

Pomenuti Vitese je sada na deobi drugog mesta sa Tventeom, a Uroš Đurđević nije dobio šansu iako je njegov tim lagano dobio Rodu 3:0 sa igračem više.

U Hagu se igrao meč između Den Haga i Brede, a Uroš Matić se odlično uklopio u svoj novi tim koji predvodi Nebojša Gudelj. Ipak, njihova Breda nije mogla do sva tri boda na gostovanju, bilo je 1:1.

Belgija

Aleksandar Mitrović je konačno proradio!

Četiri kola smo čekali da postigne gol, a on je svoj post prekinuo u meču sa Genkom i time 'zapušio usta' svim kritičarima. Anderleht je pobedio 2:0, a u sastavu nije bilo Luke Milivojevića.

U meču Mehelena i Lokerena igrao je samo Miloš Kosanović za domaće u pobedi svog tima, dok je sjajni Nebojša Pavlović predvodio svoj Kortrijk do pobede protiv Serkl Briža od 4:0, a Pavlović je zabeležio i jednu asistenciju.

U timu Beverena odličan je bio Dalibor Veselinović, on je ušao u drugom delu igre i postigao je gol, ali njegova ekipa nije uspela da pobedi u tom meču. Zanimljivo je da je on zajedno sa Tričkovskim i Oumaruom predvodio navalu svog tima u drugom poluvremenu. Miloš Marić nije ulazio u igru.

Portugal

Fejsa i Marković su igrali za vikend u Portugalu, a njihova Benfika 'gazi' ka tituli, nakon pobede u ovom kolu na gostovanju Belenensešu ekipa iz prestonice ima 5 bodova više u odnosu na gradskog rivala, Sporting koji je pobedio Bragu za koju u sastavu nije bilo Aleksandra Miljkovića.

Turska

Jedino je Radosav Petrović odigrao utakmicu za Genčlerbirligi, ali je njegov tim poražen od Fenerbahčea u Istanbulu rezultatom 2:0, a rođeni Ubljanin je zamenjen u 64. minutu.

Radosav Petrovic, Dare Vrsic

Kajzerispor tone ka drugoj ligi, poražen je kod kuće od Erčijespora 0:4, bez Srđana Mijailovića u sastavu.

Grčka

Vikend je obeležio derbi meč u Atini između Olimpijakosa (bez Marka Šćepovića) i Panatinaikosa gde su gosti slavili 3:0 i tako naneli Olimpijakosu prvi poraz ove sezone u domaćem šampionatu. U senci tog duela igrali su na Kritu Ergotelis i PAOK, a bivši fudbaleri Partizana, Vladimir Stojković i Zvonimir Vukić su podelili plen. Stojke je branio svih 90 minuta, dok je Vukić u igru ušao u 80. minutu.

Milan Bojović je bio jedini strelac za Panetolikos, ali to nije bilo dovoljno, njegova ekipa je poražena 1:3 od Atromitosa.

Željko Kalajdžić je dobio priliku za OFI protiv Arisa u Solunu, ali nisu uspeli da odnesu bodove sa mesta gde mnogi jesu, poslednjeplasirana ekipa iz Soluna je 'otkinula' bod ekipi sa Krita, bilo je 0:0.

U Veriji Ratka Dostanića je najstandardniji bivši fudbaler Javora, Branko Ostojić, ali ni ta ekipa nije zabeležila pobedu, Veriji je Smirnis uzeo bod.

Igrao je još fudbaler Levadiakosa koji je pristigao u januaru, Vladan Milosavljev. On je nakon gola u prošlom kolu odigrao meč protiv Ksantija, ali je ekipa sa samog severa Grčke bila bolja, Levadiakos je pobeđen 4:1.

Dakle, niti jedan naš fudbaler nije slavio sa svojim saigračima nakon ovog kola u Grčkoj.

Ostatak sveta

Ponovo je Miljan Mrdaković imao razloga za slavlje u dalekom Singapuru.

On je u dva navrata zatresao mrežu protivnika za svoj Tampines i tako doprineo pobedi od 3:2.
 

On je u prethodnoj utakmici doneo Super kup te države svojoj ekipi.

U Australiji nastupaju četvorica naših fudbalera, a trojica su nastupili za vikend.

Retko ko zna da Ranko Despotović, bivši fudbaler Vojvodine, igra u napadačkom triu Sidneja zajedno sa Alesandrom Del Pjerom, a u istoj ekipi igra i Nikola Petković, bivši fudbaler Crvene Zvezde. U ekipi je još jedan bivši član crveno-belih, Miloš Dimitrijević, ali on jedini nije bio u sastavu na meču koji je Sidnej izgubio u gostima od Central Kousta rezultatom 2:1.

despotovic

Za ekipu Perta nastupa od skora i Nebojša Marinković, njegova ekipa je poražena od Brizbejna rezultatom 3:1, a nekadašnji veznjak Partizana je zamenjen u 60. minutu. Inače, do sada je Nebojša zabeležio 6 nastupa za svoj tim i standardan je od kako se pojavio u Pertu, gradu koji je veoma značajan za srpski sport.

Ne propustite