Šta će nam četiri centra? Nekad smo išli i sa petoricom, pa smo osvajali titule!

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.08.2014.
15:13
Izvor: Sportske.net

U iščekivanju zvanične odluke selektora Aleksandra Đorđevića o dvanaestorici košarkaša koji će putovati na Svetsko prvenstvo u Španiji, brojni ljubitelji košarke u našoj zemlji se pitaju da li je moguće da će ''Sale nacionale'' povesti čak četvoricu centa

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Prema još uvek nezvaničnim informacijama, Luka Mitrović bi mogao da bude prekobrojan, a ukoliko se to ispostavi kao tačan podatak, Srbija bi imala četvoricu aduta na centarskim pozicijama - Krstića, Raduljucu, Katića i Štimca.

Uočljivo je u brojnim komentarima da mnogi smatraju kako je to previše igrača na toj poziciji, ali ako se prisetimo onih trofejnih vremena naše košarke, kada smo dominirali i Evropom i svetom, videćemo i da su tadašnji selektori imali običaj da na prvenstvo povedu i petoricu igrača na centarskim pozicijama.

Tako je, na primer bilo i te nezaboravne 1995. godine, kada je tadašnja reprezentacija SR Jugoslavije u velikom stilu osvojila titulu prvaka Evrope u Grčkoj, a selektor Dušan Ivković među 12 igrača uvrstio petoricu ''gorostasa'' - Divca, Koturovića, Tomaševića, Savića i Rebraču. I sve je ispalo kako se samo poželeti može.



Uzmimo i primer još jedne nezaboravne godine, 2002. i Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, kada se naš nacionalni tim, tada pod vođstvom Svetislava Pešića okitio zlatom, srušivši pritom i Amerikance na njihovom terenu. Popularni Kari je tada od centara poveo četvoricu - Divca, Koturovića, Drobnjaka i Tomaševića.

Pa, neka bude i sada kao u Indijanapolisu, ali utisak je da su kritičari prerano krenuli da osporavaju Đorđevićeve trenerske kvalitete.

Sačekajmo ishod, pa onda donosimo zaključke. A do tada, budimo svi uz Saleta i ''Orlove''.

Ne propustite