Šta čeka "Orlove" u "Stožicama"?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 10.09.2013.
13:10
Izvor: Sportske.net

Najbolji srpski košarkaši iskoristiće dan odmora na EP u Sloveniji da se što bolje pripreme za ono što ih očekuje u drugoj fazi turnira. "Orlovi" u brobu za plasman u četvrtfinale kreću protiv Belgije, a evo šta izabranike Dušana Ivkovića još čeka ukoliko

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

U ponedeljak je na Evropskom prvenstvu u Sloveniji spuštena zavesa na prvu rundu takmičenja koja se odvijala u četiri grupe sačinjene od po šest reprezentacija.

Za one koji su u svojim grupama zauzeli neko od prva tri mesta takmičenje se nastavlja u sredu, 11. septembra. U drugoj fazi takmičenja borba će se voditi u dve novoformirane grupe "E" i "F".

Mesto među najboljih 12 reprezentacija na Starom kontinentu zauzela je i Srbija koja je, ruku na srce, dospela u nešto lakšu grupu u drugoj fazi takmičenja. "Orlovi" će se za plasman u četvrtfinale boriti sa Belgijom, Ukrajinom i Francuskom.

Izabranici Dušana Ivkovića preneli su u narednu fazu takmičenja maksimalnih četiri poena, što će im olakšati posao u nameri da se domognu četvrtfinala. Na putu ka ostvarenju to cilja stoje već pomenute reprezentacije a prvi rival "Orlova" u nastavku EP je selekcija Belgije.

Naši najbolji košarkaši dobro su upoznati sa kvalitetima Belgijanaca, sa kojima su odmetili snage u završnoj fazi pripremnog perioda. Upravo je meč u Istanbulu bio pokazatelj koliko Belgija može i da je ni u kom trenutku protivnik ne sme potceniti.

U pomenutom meču Srbija je slavila rezultatom 79:52 ali je na startu utakmice Belgija nadigrala "Orlove" i upozorila ih da ne smeju da je shvate neozbiljno. Upravo zbog toga treba očekivati da naši najbolji košarkaši duelu sa Belgijom pristupe maksimalno ozbiljno i trijumfalno nastave borbu za četvrtfinale.

Zvezda ekipe u reprezentaciji Belgije svakako je Aksel Hervel iz španskog Bilbaa a treba se čuvati i Sama van Roseoma. Da su ozbiljan sastav Belgijanci su pokazali pobedama nad Nemačkom i Velikom Britanijom u grupi "A", a bili su na korak od trijumfa nad Ukrajinom.

Drugi protivnik Srbije u novoformiranoj grupi "E" biće reprezentacija Ukrajine koja je, slično našoj selekciji, na EP došla oslabljena zbog neigranja onih najiskusnijih.

Odmerili su "Orlovi" snage i sa Ukrajincima u pripremnoj fazi takmičenja i, kao i u susretu sa Belgijom, dokazali veći kvalitet i slavili rezultatom 96:68 u polufinalu "Trofeja Beograda" koji su kasnije i osvojili.

Za kraj, duel sa Francuskom mogao bi da predstavlja borbu za lidersku poziciju u grupi "E" na kraju druge runde takmičenja.

Francuska je u pripremnom periodu uspela da savlada Srbiju nakon produžetaka 78:74, pa je predstojeći duel sjajna prilika za pulene Dušana Ivkovića da se revanširaju "Galskim Petlovima". Dobro je poznato ko su Francuzi i ko im je predvodnik pa nema potrebe previše pričati o Toniju Parkeru i družini.

"Orlovima" poželimo sreću nastavku šampionata uz želju da ih pratimo do samog finala.

Raspored mečeva u grupi "E":

11.9. Belgija - SRBIJA 17.45
13.9 Ukrajina - SRBIJA 17.45
15.9. SRBIJA - Francuska 21.00

Ne propustite