Šta raditi kada igrač želi da "očisti kartone"?

Autor: Janko Glavonjić
ponedeljak 17.02.2014.
19:27
Izvor: Sportske.net

Luka Modrić je optužen da je namerno dobio žuti karton protiv Hetafea i tako zaradio suspenziju. Modrić neće moči da nastupi protiv Elčea, ali će zato za veliki derbi protiv Atletika biti na raspolaganju Anćelotiju.

Beta/AP Photo/Gabriel Pecot
Beta/AP Photo/Gabriel Pecot

Povezane vesti

Problem sa "čišćenjem kartona" ponovo je u žiži interesovanja. Taktika koja se često potezala u Ligi šampiona, na prelasku iz grupne u eliminacionu fazu, kako vidimo, prenela se na i nacionalna prvenstva. Kako tome stati na put?

Deluje da sudije ne mogu ništa da učine u vezi ovog problema. Ako bi prepoznale nameru igrača da dobije žuti karton, one svejedno moraju da ga kazne, jer ako bi propustili to da urade, to bi značilo da protivnički tim nije zaštićen na adekvatan način i utakmica bi mogla da izmakne kontroli.

Pojedini tvrde da čak i ako je namera očigledna, a ona često nije te prirode, ili se bar to ne može nedvosmisleno tvrditi, da pravila igre nalažu da se karton dobija za određenu povredu pravila, što stvara svojevrsni paradoks - ono što treba da bude kazna zapravo je nagrada.

U takvim slučajevima sudija zaista nema izbora, jedino se može postaviti pitanje moralne odgovornosti kluba i igrača, i eventualno se kazniti novčano.

Radikalniji predlažu da igračima bude produžena suspenzija, tako da se odnosi i na onu utakmicu za koju su želeli da budu "čisti".

Ipak, iako ovo deluje kao klasično "dobio je šta je zaslužio", ovakav pristup nema uporišta u fudbalskim pravilima, čak ih direktno podriva, i to na isti način na koji bi ih podrivao sudija koji ne bi za nameran start dao žuti karton.

U ovom slučaju bi se sa punim pravom moglo tvrditi da fudbalska asocijacija deli proizvoljno kazne, bez ikakvih materijalnih dokaza, jer i kada je nešto najverovatnije učinjeno iz namere, tako ne mora da deluje.

Svedoci smo čestog simuliranja u današnjem fudbalu, koje neretko zavara sudije, a i gledaoce koji imaju pogodnost usporenog snimka. Čak i posle višestrukog pregledanja snimka iz više uglova retko se dešava da se svi slože da je nešto bilo simuliranje ili ne.

Kada igrači mogu simulirati stvarni kontakt i posledicu tog kontakta, zar nije lakše simulirati i sakriti nameru pri nekom startu za žuti karton?

Šta vi mislite, kako rešiti ovaj problem koji sve više uzima maha?

Ne propustite