Stojadinović - Dubok trag u Španiji

Autor: Nikola Ćertić
subota 20.04.2013.
11:07
Izvor: Sportske.net

"Marka" podsetila na karijeru Zvezdinog direktora u Španiji, navijači La Korunje pamtiće ga po golovima kojima se Deportivo plasirao u elitu.

marca.com
marca.com

Povezane vesti

Pablo Dijaz je u svom blogu u najtiražnijem sportskom dnevniku u Španiji podsetio na karijeru Zorana Stojadinovića u Majorki i La Korunji.

"Ima i drugih fudbalera koji su ostali u senci u svojim najboljim godinama, ali su bili preteča onoga što će kasnije doći.

Takođe, oni su ostavili dubok trag u srcima najvernijih navijača, ali su svakako vredni da ih spasemo zaborava i damo im mesto koje im pripada, kako bi i oni najmlađi znali kako je sve počelo.

Ovde će biti reči o Zoranu Stojadinoviću, koji je svoj zenit, dok se aktivno bavio fudbalom, imao u ekipi Deportiva iz La Korunje.

Ime ovog Srbina je počelo da odzvanja u Španiji nakon dve dobre sezone u Rapidu iz Beča, gde je postao najbolji strelac Austrijske lige.

Espanjol je bio na pragu potpisivanja ugovora sa njim, ali je u zadnji čas umesto njega u ovaj tim stigao mladi Austrijanac Peter Vurc, koji je odigrao tek nekih šest mečeva za tim iz Barselone.

Maljorka je bila prva koja je Stojadinovića dovela u svoje redove u sezoni 1988/89 i to zahvaljujući tadašnjim Zoranovim zemljacima Ivanu Brziću i Zoranu Vuliću.

Njegovih 17 golova su pomogli ekipi sa Baleara da završi prvensvo ispred Espanjola te godine, a Stojadinovićevo ime je tada postalo glavna tema na Iberijskom poluostrvu.

Ipak, nakon toga njegova prva etapa u Španiji se završava zbog svađe sa Sera Fererom, zbog čega i odlazi na pozajmicu u belgijski Antverpen.

U Španiji je ostavio u svojoj prvoj sezoni lep utisak, tako da se ubrzo vratio u Deportivo u  sezoni 1990/91 koji je tada ima Arsenija Iglesijasa na klupi.

Ta sezona je bila prihvatljiva, 9 golova na 28 mečeva, ali već 9. jun 1991. godine je bio njegov najbolji dan i dan koji je ostao zabeležen u istoriji Deportiva.

Deportivo i Mursija su tada igrali na "Riazoru" za drugo mesto i plasman u Primeru. Ekipi iz Galicije je samo pobeda dolazila u obzir. Tenzija je bila ogromna, a tribine su "gorele", tako da je po završetku utakmice gomila ljudi uletela na teren, pa je meč bio prekinut.

Poluvreme se završilo bez golova, ali je Stojadinović u drugom postigao dva, u 54. i 76. minutu, što je bilo dovoljno za ulazak u Primeru.

Zato Stojadinovića, Frana i druge manje poznate fudbalere niko u Deportivu nikada neće zaboraviti.

Naredne godine, ekipa je ponovo zaigrala u Primeri, a publika je skandirala "Stoja, Stoja...."

Ipak, tada su izostali golovi, a Depor se vratio u Segundu. Nakon odlaska u penziju, Stojadinović je postao menadžer nekolicini srpskih fudbalera koji su ostavili dubok trag u Španiji, Miroslavu Đukiću i Jovanu Stankoviću, između ostalih.

Danas je Stojadinović sportski direktor Crvene Zvezde"
, napisao je Dijaz.

U ovom videu možete da nađete neke od detalja iz istorijske 1992. kada je La Korunja stigla do Primere, kao i Stojadinovićeve golove iz tog perioda...
 

Ne propustite