Stojković za "Sportske": "Reprezentacija mora da bude svetinja za sve navijače"

Autor: Boris Jovanović
sreda 29.02.2012.
12:01
Izvor: Sportske.net

Vladimir Stojković za "Sportske" priča o povratku u reprezentaciju, Radomiru Antiću, pripremama za proleće, greškama u karijeri, uzavreloj atmosferi koja se stvara u javnosti, kolegama golmanima...

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Nova godina, stari Vladimir Stojković. Vratio se u reprezentaciju, sada će barem imati šansu da se bori za mesto "srpskog broja jedan". Sklonjen iz tima preko noći, on ne želi da se vraća na prošlosti, niti ga objašnjenja zanimaju...

""Nije mi palo na pamet da o tome pričam sa njim, niti me sad to zanima. Prihvatam objašenjenje da nisam zaslužio poziv i da su drugi bili bolji", konstatuje Stojković na početku razgovora za sportske.net.

Situacija je bila apsurdna, kada nije branio u klubu, bio je standardan u reprezentaciju, zatim je postao prvi golman Partizana, ali je izgubio mesto među "Orlovima". Sa odlaskom Antića, smrklo se Stojkoviću, kada je reprezentacija u pitanju. Da li je u kontaktu sa nekadašnjim selektorom čije je poverenje uvek uživao.

""Sa Antićem jesam. Uvek. Od kako je došao za selektora, pa sve do danas. To je stručnjak od koga sam i van fudbala mnogo naučio. I nadam se da ću tek učiti, jer smo često u kontaktu. Radomir Antić je jedinstvena ličnost srpskog fudbala".

Oseća li se kao novajlija, u stvari kako je biti povratnik u nacionalni tim?

"Ne znam kako da odgovorim. Svejedno mi je. Prošao sam mnoge selekcije, ušao sam rano u nacionalni tim i ne mogu nikako da se osetim kao novajlija. Uvek sam bio na raspolaganju reprezentaciji, a selektor je tu da donese odluku da li zaslužujem da budem među kandidatima. Nikada nisam pravio problem".

Da se malo posvetimo Partizanu, u Izraelu nije branio, nema mnogo minuta u pripremama. Hoće li se to odraziti na formu?

"Propustio sam prvi deo priprema u Izraelu. Sigurno da bi mi značila minutaža. Nije lako kada vatreno krštenje imate protiv tima kao što je Šahtjor. Međutim, ne brinem previše. Pripreme služe da se što bolje fizički pripremiš za novu sezonu, a forma se stiče kasnije kroz zvanične utakmice. Nemoguće je podizati formu samo kroz suve treninge i kontrolne mečeve".

Prve pripreme pod Avramom Grantom. Kakav je utisak o novom treneru, njegovom načinu rada?

"Proveli smo lepih mesec dana na pripremama. Najpre u njegovom Izraelu, zatim u Turskoj. Iskoristili smo taj period da se što bolje upoznamo. Vidi se odmah da je veoma iskusan stručnjak, da mnogo zna fudbala. Imaćemo šta da naučimo od njega i zato sam siguran da ćemo iz dana u dan sve više napredovati".

Gleda li Stojković u budućnost? Tu i tamo pojave se informacije da želi ponovo da se okuša u inostranstvu, da će leto iskoristiti za novi transfer, da mu Partizan priprema zamenu u vidu golmana mlade reprezentacije Aleksića iz Spartaka. Šta posle proleća?

"Verujte mi da sada uopšte ne razmišljam o tome. Pred nama je šest meseci velikih izazova. Želimo da odbranimo duplu krunu i mislim da smo na dobrom putu. Tek kada se završi sezone, sešću sa ljudima iz kluba i razgovarati o daljim planovima. Uopšte se ne opterećujem odlaskom u inostranstvo".

Kad već pominjemo inostranstvo, posle odlaska iz Zvezde, klubove je menjao kao na traci. Nije to bilo najsrećnije rešenje, na pozajmice je odlazio po šest meseci, nigde nije dobio pravu priliku da kontinuirano brani.

"Kada bih mogao da vratim film, verovatno bih ostao duže na jednom mestu. Nije dobro kada stalno menjate klubove, naročito kada idete na pozajmicu. Imao sam peh da odem veoma mlad iz zemlje, a onda sam jurcao iz kluba u klub  glavom bez obzira, sve sa samo jednim ciljem - da ne izgubim status u reprezentaciji Srbije. Najveća greška je bila odlazak u razne sredine na pozajmicu. To je najgora stvar za svakog fudbalera. Ljudi te tamo ne gledaju isto kao igrače koji su pod čvrstim ugovorom sa klubom. Kada si na pozajmici onda te svi shvataju kao ispomoć i uvek si u drugom planu. Definitivno, to je jedina stvar koju bih promenio da mogu. Vezao bih se za jedan klub u inostranstvu i borio za mesto prvotimca, bez avantura zvanih pozajmice".

Mnogi kažu da je izbor golmana reprezentacije Srbije kao "rijaliti", navijači biraju ko će braniti. Oseća li se Vladimir Stojković kao jedan od učesnika?

"Malo čudno pitanje. Verovatno aludirate na navijače Zvezde. Treba imati u vidu da reprezentacija Srbije većinu utakmica igra na Marakani gde uglavnom dolaze navijači Crvene zvezde. Smatram da to ne sme da bude problem, jer ja branim za državni tim i tu klupsku pripadnost treba ostaviti po strani. Reprezentacija mora da bude svetinja za sve koji dođu na stadion. Tako bi bar trebalo da bude, da li će biti na sledećim utakmicama, ne znam".

Stojković je često na naslovnim stranama, problem je što u nekim slučajevima te priče nemaju nikakve veze sa fudbalom. Obično se tako podgrejavaju negativna osećanja i podgrevaju strasti...

"Istina je da se poklanja velika pažnja stvarima koje nemaju nikakve veze sa fudbalom. Ta hajka je počela sa onim morbidnim umrlicama posle Đenove. Nekome je u interesu da me na taj način izbaci iz koloseka. Ali, ne obazirem se. Mentalno sam veoma jak i takve stvari ne mogu da me skrenu sa pravog puta. Što se žute štampe tiče, ako mi neko javi da sam se pojavio na naslovnoj strani u negativnom kontekstu, kupim novine, bacim pogled i to je sve. Daleko od toga da čitam i da me zanima. Kod nas je, generalno, lako izazvati vatru. Potpuno je nebitno ko to radi i zbog čega. Dovoljna je jedna rečenica, ponekad i samo jedna reč, pa da se potpire ionako uzavrele strasti među navijačima. Zato svi koji se bavimo javnim poslom, moramo da pažljivo vodimo računa šta pričamo".

Par reči o kolegama, ko je najbolji golman u JSL?

"Ne mogu ovako na prvu loptu da se opredelim za nekog golmana konkretno. Recimo, cenim ovog momka iz OFK Beograda, što je branio protiv nas. Mislim da je Lukač. Visok, pouzdan, lepo izgleda na terenu, hrabar je, on mi se sviđa. I sviđa mi se mali Kirovski, pamtim ga iz drugih klubova kada je bio prva opcija na golu. Trenutno ne brani, ali msilim da će biti pravo rešenje za Zvezdu kada Bajko ode u inostranstvo".

Bajko?

"Sve najbolje. Bajko je odličan golman. Ima samo jedan problem što njegove sjajne odbrane ne prate i rezultati kluba. Želim mu svu sreću".

I za kraj, ima li neki napadač koji kvari snove golmanu Partizana?

"Ako govorimo generalno o najboljim napadačima u ligi, onda su po mom mišljenju bez premca Lazar Marković i Marko Šćepović. A od protivničkih, onaj dečko iz Vojvodine. Dao nam je gol prošle godine kada su nas dobili u Beogradu. Izuzetno brz, nezgodan za čuvanje, nepredvidiv, dobar na duge lopte, ima tajming..."

Abubakar?

"E, da. On", dodaje na kraju Stojković koji će protiv Kiprana braniti mrežu "Orlova".

Ponovo...

Ne propustite